Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen

Suurella tunteella Roomassa

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Ikuinen Rooma, seitsemän kukkulan Rooma, romanttinen Rooma – kaupunki, jossa italialaisen tulinen luonne on vuosituhansien ajan, aina kaupungin perustamisesta eli vuodesta 753 eaa lähtien, ollut valtakunnan mahdin perusta.

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Colosseum on yksi vaikuttavin nähtävyys antiikin Rooman ajoilta

Kaupungin syntytarina, jonka mukaan Rooman perustivat naarassuden kasvattamat Romulus ja Remus veljekset, on luonut myös pohjan antiikin Rooman mytologialle, johon voimakkaimman vaikutuksen tekivät kreikkalaisten myyttien ja tarujen ihmisläheiset jumalat ja jumalattaret. Viehätys näihin monimuotoisiin hahmoihin muutti roomalaiset jumalat luonnonvoimien henkilöitymistä ihmishahmoiksi monine tunnuksineen ja myytteineen: ylijumala Juppiter samastui Zeukseen, Minerva Atheneen, sodanjumala Mars Arekseen…

Forum Romanum

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Forum romanum oli muinaisen Rooman arkielämän keskus

Colosseumilta luoteeseen sijaitseva Forum Romanum on muinaisen Rooman ydinalue, jonka ympärille koko kaupunki kasvoi antiikinaikana. Tämä nykyisin Rooman huomattavin arkeologinen nähtävyys toimi muinoin poliittisen vallan, uskonnollisten menojen sekä kaupankäynnin keskuksena. Lukuisten temppeleiden ja basilikojen, kuten keisariaikaisen Antoninuksen ja Faustinan temppelin lisäksi alueella on kiinnostavia raunioita, monumentteja ja rakennuksia: Severuksen sekä Tituksen riemukaaret, Fokaksen pylväs, Lapis niger pyhäkkö, Castorin ja Polluxin temppeli, kotilieden jumalatar Vestalle pyhitetty temppeli sekä Saturnuksen temppeli, jossa säilytettiin kahtatoista pronssista lakitaulua, joihin oli kirjattu Rooman tasavallan lait.

Jumalten kaupunki

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Arkkitehtuurillisesti kiehtova Pantheon on nykyään katolinen kirkko

Alunperin seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille pyhäköksi rakennettu Pantheon on ehkä parhaiten säilynyt monumentti muinaisen Rooman ajoilta, jota itse asiassa restauroidaan huomaamattomasti jatkuvasti. Tämä Piazza della Rotondan aukiolla Pignassa sijaitseva kaikkien jumalten temppeli vihittiin 600-luvun alussa pakanallisesta temppelistä kristilliseksi kirkoksi, jonka ansiosta rakennus säästyi varmalta tuholta. Maailmankuulun Pantheonista tekee kappelin erittäin symmetrisen pyöreä, sylinterimäinen sisätila ja korkea kupoli, jonka rakennustapa ja tarkka materiaalikoostumus ovat edelleen selvittämättä. Pantheon kullattuine pronssiovineen on avoinna yleisölle ma-la 8.30-19.30, su 9-18 ja arkipyhinä 9-13, paitsi jouluna, uudenvuodenpäivänä ja vappuna, jolloin rakennus on suljettu.

Kaikki joet saavat alkunsa Okeanosista

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Uskomuksen mukaan kolikon Trevin suihku- lähteeseen heittävä palaa takaisin Roomaan

Satojen suihkulähteiden kaupungin suurin ja kuuluisin lähde on rokokootyylinen Fontana di Trevi eli Trevin suihkulähde, joka sijaitsee Palazzo Poli palatsin julkisivuna pienen aukion keskellä Piazza di Spagnan ostosalueella. Ainutlaatuisen, vuonna 1762 valmistuneen rakennelman keskipiste on vesiä kesyttävä meren jumala Okeanos, joka lepää tekokallion päällä merihevosten vetämässä simpukkavaunussa. Syvyyksien viestinviejät eli tritonit ohjastavat Okeanuksen vaunuja siivekkäitä merihevosia halliten. Barokkiseinämän reunasyvennyksessä yltäkylläisyyden jumalatar kaataa vettä uurnastaan ja toisella puolella terveyden jumala tarjoaa käärmeelle juotavaa maljastaan.

Basilica di San Pietro in Vaticano

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Pietarinkirkon lähellä virtaa Tiber joki

Loivalla Monte Vaticano kukkulalla, Tiberjoen lähellä sijaitsee maailman pienin itsenäinen valtio. Tämä kokonaan Rooman ympäröimä, vain 44 hehtaarin suuruinen Vatikaanin kaupunkivaltio on katolisen kirkon ylimmän johdon absoluuttisesti hallitsema monarkia. Vatikaanin pääkirkkona toimii 1600-luvulla valmistunut rakennustaiteellisesti loistelias Pyhän Pietarin kirkko, jonka suunnittelijoina toimivat aikakauden tunnetuimmat arkkitehdit ja taiteilijat, kuten Rafael ja Michelangelo. Myös kirkon pääosin barokkityyliä edustavissa sisätiloissa on lukuisia merkittäviä taideteoksia, muun muassa Michelangelon kuuluisa, vuonna 1499 valmistunut veistos Pieta ja Arnolfo di Cambion veistämänä pidetty Pyhän Pietarin pronssipatsas, jonka varpaan suutelemisen uskotaan tuottavan onnea.

Luomisen mysteeri

Suurella tunteella Roomassa - Satavarma suomalainen
Michelangelon marmorinen Pieta veistos Rooman Pietarinkirkossa

Vatikaanista löytyy myös osana Vatikaanin palatsia suorakulmion muotoinen Sikstuksen kappeli, jonka rakennutti paavi Sixtus IV vuosina 1475-1483 raamatussa kuvatun Jerusalemin temppelin esimerkin mukaan. Aikansa suurimpien italialaisten taiteilijoiden mittaamattoman arvokkaiden maalausten ansiosta kappeli on yksi länsimaiden tunnetuimmista kirkkorakennuksista, kuuluisimmat freskot kappelissa ovat alttarin yläpuolella oleva Michelangelon Viimeinen tuomio ja kattoholvin Luomiskertomus. Aatamin luominen osana Luomiskertomuksen kuvia on yksi maailman tunnetuimmista kuvataiteen teoksista, freskossa Jumala antaa Aatamille elämän koskettamalla tätä etusormella sormenpäähän.

 

Samankaltaiset artikkelit