Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen

Bangkok – sekoitus sahramia ja chiliä

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Eksoottisten aromien Bangkok on maukas annos kultaa kimaltavia temppeleitä, katukeittiöitä, markkinoiden myyntikojuja sekä moderneja ostoskeskuksia, liikenteen sujuvaa kaaosta, kuuluisaa yöelämää ja buddhalaisia munkkeja. Tästä hurmaavan huumaavasta kokonaisuudesta olemme koonneet nähtäväksi ja koettavaksi mielenkiintoisen kaupunkikierroksen, josta saa mainiosti esimakua mahdolliselle matkalle tähän lempeän tuliseen suurkaupunkiin.

Satojen temppeleiden seassa

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Noin neliökilometrin suuruinen Grand Palace eli Suuren palatsin alue sisältää yli sata rakennusta

Bangkokin sydämessä sykkii vuonna 1782 rakennettu, aina vuoteen 1925 Thaimaan kuninkaan asuinalueena ollut kauniin arkkitehtuurin ja hienostuneiden yksityiskohtien Grand Palace rakennuskompleksi,  jonka lukuisat temppelit ja palatsit ovat kaupungin vaikuttavimpia nähtävyyksiä. Wat Phra Kaew eli Smaragdibuddhan temppeli on yksi alueen kohokohdista. Tämän kuninkaallisen kappelin sisältä löytyy kultaiselle alttarille, ihmisten päiden yläpuolelle sijoitettu ja vain yhdestä jadeiittikimpaleesta veistetty Smaragdibuddha (Phra Kaeo Morakot). Ainoastaan 45 cm korkea patsas puetaan erityisissä, kausittaisissa seremonioissa kullasta tehtyihin asuihin, nämä kolme asua vastaavat Thaimaan kesäaikaa, sadekautta ja talven viileyttä.

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Wat Pho temppelialueen luostarissa toimii nykyään Thaimaan suurin perinteinen hierontakoulu

Kuninkaallisen palatsin lähistöllä sijaitseva, yli tuhannen buddhan kuvan Wat Pho on Bangkokin suurimpia ja vanhimpia temppeleitä, joka tunnetaan makaavasta, lähellä nirvanaa olevasta buddha patsaastaan. Tämä massiivinen, kullattu patsas on kokonaista 45 metriä pitkä ja 15 metriä korkea – pelkästään helmiäisellä koristellut, suopeita luonteenpiirteitä kuvaavat jalkapohjat ovat kolme metriä korkeat ja 4,5 metriä pitkät. Wat Pho temppeliä pidetään myös Thaimaan ensimmäisenä yleisenä yliopistona, vuonna 1962 temppeliin perustettiin perinteisen lääketieteen ja thaihieronnan koulu.

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Wat Arun temppelin mosaiikkipäällysteinen torni näkyy kauniisti joelle

Kaupungin tunnus on Chao Phraya joen länsirannan maisemista nauttiva, auringon laskiessa sekä yövalaistuksessaan parhaimmillaan oleva Aamunkoiton temppeli Wat Arun. Temppelin kuuluisin nähtävyys on 67 metriä korkea, tuhansilla merisimpukan kuorilla ja posliinipalasilla peitetty tornirakennus (prang). Neljä sivutornia taivaisiin kohoavan päätornin ympärillä ovat tuulen jumala Phra Phaille omistettuja ja näiden juurella on lisäksi muinaisten kiinalaisten sotilaiden sekä eri eläinhahmojen patsaita. Temppelin puutarhassa on rauhallisen seesteinen tunnelma, joten alue on kuin keidas keskellä kaupunkia.

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
1900-luvun alussa rakennettu Marmoritemppeli on yksi Bangkokin kauneimpia rakennuksia

Vierailun arvoisia ovat myös Kultaisen Buddhan temppeli Wat Traimitr, Marmoritemppeli Wat Benchamabophit, Kultaisen vuoren temppeli Wat Saket, yksi kaupungin vanhimmista temppeleistä eli Wat Suthat ja kuninkaallinen, valaistumiseen johtavia hyveitä kuvaava Wat Ratchanaddaram. Paras aika päivästä temppeleissä käynteihin on aamupäivä ja alueet sulkeutuvat yleensä viimeistään klo 18.00. Pyhissä temppeleissä vieraillessa kannattaa ottaa huomioon myös pukeutuminen. Paljastavat asut, kuten topit ja shortsit, ovat kiellettyjä ja kenkien on oltava umpinaiset.

Sekamelskainen Chinatown

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Kiinalaisen kaupunginosan symbolinen portti on rakennettu vasta vuonna 1999

Kiinnostava ja suosittu käyntikohde eritoten kulinaristeille on Bangkokin Chinatown, jossa kapeat kujat, torit ja katukauppiaat värittävät aitoa thaimaalaista arkielämää. Teen ja tulisimpien chilien sekä muiden mausteiden etsiminen sujuu täälläkin parhaiten perinteiseen tapaan eli tuktukilla. Mikäli vierailun näissä kultakauppojen, itämaisten mausteiden ja kiinalaisten temppeleiden kortteleissa ajoittaa vielä suurimpien kansallisten juhlapäivien, kuten uuden vuoden festivaalien aikaan, näkee meluisan ja tuoksuvan kaupunginosan parhaimmillaan.

Kelluvaa kaaosta

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Katukioskin granaattiomenasta tuorepuristettu hedelmämehu on upean väristä

Aamuvirkuille mehukkaiden hedelmien ystäville ja elämyksiä etsiville Bangkokissa ja sen läheisyydessä pidettävät kelluvat markkinat tarjoavat tunnelmaa parhaimmillaan. Markkinat koostuvat kapeista kanaaleista, pitkistä veneistä, olkihattuisista naisista, makeista hedelmistä sekä käsitöistä, kankaista ja vaatteista. Suosituimpia näistä vesillä liikkuvista toreista ovat Taling Chan Market, Bang Ku Wiang Market, Tha Kha ja Damnoen Saduak.

Jokiristeilyt antavat myös hieman etäisyyttä Bangkokin vuorokauden ympäri jatkuvaan vilskeeseen. Esimerkiksi Bangkokin temppelit, Chao Phraya tai Ayutthayan muinaisen kaupungin risteilyt ovat miellyttävä tapa nähdä vesien varrella olevia nähtävyyksiä. Ajanmukaistetut, vanhat riisiveneet tai modernit luksusjahdit kuljettavat jopa yön yli kestävillä risteilyillä vierailijoita pitkin kaupungin kanaaleja ja muita vesistöjä.

Tasapainottelua maalla

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Siam Niramit on yksi suurimpia näyttämöesityksiä maailmassa

Kulttuurinnälkäisille yhden parhaimmista esityksistä Bangkokissa tarjoaa maailmanluokan Siam Niramit Ratchada teatterissa. Tämä spektaakkeli esittelee eeppisen koosteen Thaimaasta ja sen historiasta noin 90 minuuttia kestävässä esityksessään.

Bangkok on myös kuuluisa Ladyboy esityksistään, nämä kabaree-tyyliset näytökset iloittelevat feminiinisillä persoonallisuuksilla, hohdokkaalla vaatetuksella ja jopa komediapätkillä. Calypso Cabaret sekä Mambo Cabaret tarjoavat näitä huoliteltuja ja korkeatasoisia transvestiittiesityksiä.

Thaimaan kansallisurheilu on Muay Thai eli thainyrkkeily, jota voi Bangkokissa katsastaa huumaavan musiikin säestyksellä Lumhpini ja Ratchadamnoen stadioneilla. Yleensä koko illan kestävissä tapahtumissa mielenkiintoisimmat ottelut ajoitetaan loppuiltaan, joten ammattilaisten otteita pääsee seuraamaan hieman myöhempäänkin.

Ja lisää maustetta seokseen

Bangkok - sekoitus sahramia ja chiliä - Satavarma suomalainen
Bangkokilaisessa katukeittiössä ruoka on aitoa ja thaimaalaista, edullista ja maukasta.

Muita suosittuja nähtävyyksiä Bangkokissa ovat muun muassa amerikkalaisen yrittäjän Jim Thompsonin tyylikäs tiikkitalo, Thaimaan vanhin eläintarha Dusit zoo sekä Bangkokin kansallismuseo. Viimeistään tuliaisten ostamisen aikoihin kannattaa piipahtaa myös Siam Paragon ostoskeskuksessa, joka on yksi Aasian suurimpia kauppakeskuksia sekä lähes 15 000 kojua käsittävillä Chatuchakin viikonloppumarkkinoilla, jotka nimestään huolimatta ovat avoinna päivittäin. Parhaat valikoimat markkinoilla ovat kuitenkin tarjolla perjantaista sunnuntaihin klo 8-18.

 

 

Samankaltaiset artikkelit