Hyvää häämatkaa! - Satavarma suomalainen

Hyvää häämatkaa!

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

 

Ennen vanhaan kuherruskuukaudella (engl. ‘honeymoon’) tarkoitettiin heti avioliiton solmimista jälkeisen ajan ensimmäisiä viikkoja, aikaa jolloin kaikki on vihkimisen seurauksena uuden uutukaisen hunajaista ja ihanaa.Tapa lähteä tuona aikana yhdessä matkalle periytyy Intian eliitiltä, yläluokan pariskunnat matkasivat häiden jälkeen tapaamaan sukulaisiaan, jotka eivät olleet päässeet osallistumaan häihin. Britit lainasivat ajatuksen itselleen 1800-luvulla ja näin käytäntö kahdenkeskisestä matkasta heti häiden päätteeksi levisi pian muualle Eurooppaan.

Yhteiselle matkalle Eurooppaan

Hyvää häämatkaa! - Satavarma suomalainen
Nautiskelua ja aikaa yhdessäoloon

Perinteisesti häämatkalle suunnataan heti häiden jälkeen, jopa juhlien päätteeksi vielä samana yönä, mutta nykyään monet hääparit lähtevät matkaan vasta 1-3 päivää häiden jälkeen. Näin jää muutama päivä aikaa järjestellä asioita ja hengähtää hieman ennen täydellistä akkujen lataamista mieluisassa matkakohteessa. Lomatoiveita, budjetteja ja elämäntilanteita on monia, aina on mahdollista matkustaa myös muulloin kuin suosituimpina lomakuukausina. Kesähäidenkin häämatka voidaan ajoittaa vaikka talveen, jolloin on hyvä aika karata pois Suomen pimeydestä ja kylmyydestä.

Häämatkan suunnittelu

Itse häiden ja juhlien suunnittelussa hujahtaa usein paljon aikaa ja vaivaa, näin ollen häämatkan ajattelu siinä ohessa saattaa joskus olla hieman haastavaa. On kuitenkin hyvä istua alas tulevan puolison kanssa ja hahmottaa molempien toiveita häämatkan suhteen – matkalle, mihin ja milloin?

Vaihtoehtoja onnistuneelle häämatkalle on lukemattomia: kaukainen rantaloma, kaupunkikohde Euroopassa, aktiiviloma, Atlantin ylitys tai muu risteily, Idän pikajuna tai vaikka viikonloppu Lapin jylhissä maisemissa… Kannattaa miettiä molempien toiveita, unelmia, kustannuksia ja elämäntyyliä, mahdollinen käytettävissä oleva aika sanelee myös ehtoja matkustamiselle. Käytännönjärjestelyt, kuten voimassa olevat passit, rokotukset ja lääkitykset sekä matkavakuutukset, on edelleen huomioitava matkasuunnitelmia tehtäessä.

Kaupunkiloma Euroopassa

Hyvää häämatkaa! - Satavarma suomalainen
Pariisia kutsutaan maailman romanttisimmaksi kaupungiksi

Häämatkan suuntautuessa Euroopan kauneimpiin kaupunkeihin ovat etuina lyhyet lennot ja historian havina lukuisine nähtävyyksineen. Perinteisesti suosittuja häämatkakohteita Euroopassa ovat olleet Ranskan Riviera ja Italia, eritoten ikuisesti lumoavat kaupungit kuten Rooma, Verona ja Venetsia. Maailman romanttisimmaksi kaupungiksi kutsuttu Pariisi on kuitenkin edelleen rakastavaisten ykköskohde koko maailmassa ja luonnollisesti siten ehdoton kestosuosikki.

Esimerkiksi pitkän viikonlopun viettoon ihania kaupunkikohteita häämatkalle ovat Pariisin lisäksi herkkusuiden Barcelona, välimerellinen Nizza, Tsekin pääkaupunki Praha, palatsien ja puutarhojen Wien sekä Tonavan molemmin puolin levittäytyvä Budapest. Suuren sydämen kaupunkina tunnettu Edinburgh sekä ostosten, musikaalien ja iltapäiväteen Lontoo tarjoavat myös idyllisiä hotelleja hääparin lomapyrähdykselle.

Euroopan rantakohteet

Upeat rannikot odottavat häämatkalaisia Euroopassa touko-lokakuussa. Hiekkaa, aurinkoa ja leppoisia hetkiä on luvassa Turkissa, Espanjassa, Kreikassa, Kyproksella ja Portugalissa. Näiden perinteisten Euroopan rantakohteiden rinnalle on nousemassa myös raikas Kroatia, josta löytyvät muun muassa välimeren helmeksi kutsuttu Dubrovnik sekä aurinkoinen Istrian niemimaa. Tämä rikkaan ja monikulttuurisen historian omaava luonnonkaunis maa tarjoaa kristallinkirkkaat Adrianmeren vedet, pinjojen reunustamat rannat ja lempeän ilmaston.

Vain 15 kilometrin päässä Italian mantereelta ja tunnin venematkan päässä Napolista löytyy pieni paratiisisaari, jonka upeat maisemat ovat jo Rooman valtakunnan ajoilta houkutelleet kuuluisuuksia, taiteilijoita ja runoilijoita ihastelemaan turkoosina kimaltelevaa merta. Capri on sangen muodikas häämatkakohde Napolinlahdella, jonne voi piipahtaa muutamaksi päiväksi mantereelta tai viettää vaikka viikon 10 neliökilometrin kokoiseen saareen kävellen ja vespalla tutustuen.

Monenmoiset menopelit

Häämatkan voi viettää myös risteillen, ylellisen junan kyydissä tai vaikka autoillen Keski-Euroopassa. Miltä kuulostaa häämatka omasta rauhasta nauttien keskellä Välimeren ulappaa? Räätälöity purjeveneristeily maailman merillä upeissa purjehdusmaisemissa on mahdollista jopa ilman aiempaa purjehduskokemusta vuokramiehistöllä.

Hyvää häämatkaa! - Satavarma suomalainen
Häämatkana ylellinen Välimeren risteily

Harkinnasta hyödyksi

Yksi häämatkan suunnittelun kompastuskiviä on kompromissien tekeminen vaikka kultaisen keskitien löytäminen eriävien vaihtoehtojen viidakosta on sangen mahdollista. Toinen kaipaa kylpylälomaa, toinen vaellusta erämetsässä – luksusmökki tai bungalow palveluiden läheisyydestä? Toinen haluaa rannalle ja toinen kaupunkiin – kaupunkikohde rannalla? Kannattaa muistaa, että häämatka on mahdollisuus häiriötekijöistä vapaaseen lepoon, rentoutumiseen ja toinen toisistaan nauttimiseen. Matkan tarkoitus ja päämäärä on kohteesta riippumatta irtiotto arjesta ja kahdenkeskinen, yhdessä vietetty aika.

Samankaltaiset artikkelit