Rantojen, tulivuorien ja temppeleiden Bali - Satavarma suomalainen

Rantojen, tulivuorien ja temppeleiden Bali

Teksti: Kai Jauhiainen

Bali on niin kaunis trooppinen saari, että siellä voisi kuvitella olevansa taiten maalattujen kulissien keskellä. Vaan kaikki on totta: hienoja rantoja löytyy joka lähtöön, vuoret kohoavat sisämaassa korkeuksiin ja värikäs kulttuuri lumoaa. Indonesialainen keittiö on maailmankuulu ja Balilla siinä on omat paikallismakunsa. Ei kannata jäädä pyörimään pelkästään Kutan matkailurysään, sillä pieni saari pursuaa nähtävää.

Balin TOP 10 nähtävyydet

1. Kuta Beach ranta

Rantojen, tulivuorien ja temppeleiden Bali - Satavarma suomalainen
Kuta on Balin ensimmäinen matkailukeskus ja Indonesian merkittävin matkailukohde

Kuta Beach on vetänyt matkailijoita Balille jo neljännesvuosisadan. Se tarjoaa hyviä ostosmahdollisuuksia ja ruokaa, surffausta, kauniita auringonlaskuja sekä riehakasta yöelämää. Kutan rannat eivät ole Balin parhaat, mutta silti tämä lomakohteiden klassikko kannattaa katsastaa ainakin yhden auringonlaskun verran. Balin vuoden 2002 terrori-iskujen uhrien muistomerkki hiljentää Kutan kaupungissa. Pommi-iskuissa menetti henkensä yli 200 ihmistä ja muistomerkki sijaitsee paikassa, missä tragedia tapahtui.

2. Bali Museum museo

Jos Bali Museum sijaitsisi Kutan hälinässä, se olisi täynnä matkailijoita, mutta Denpasarissa museo jää hieman aliarvostetuksi. Se on sääli, sillä neljässä erillisessä rakennuksessa sijaitseva museo tarjoaa loistavan pikakurssin Balin historiaan ja nykypäivään. Sen jälkeen saaresta saa paljon enemmän irti.

3. Pura Tanah Lot temppeli

Tanah Lot on jännittävä yhdistelmä luonnon kauneutta ja ihmisen työtä. Valkohiekkaiselle rannalle iskeytyvät aallot täydentävät maisemaa, jonka keskipisteessä on Pura Tanah Lot -temppeli. Pieni temppeli pistää esiin kallioiden suojista merelle päin. Tanah Lot houkuttaa niin paikallisia kuin turistejakin, ja monet menevät sinne nähdäkseen pilkahduksen romanttisesta Tanah Lotin iltaruskosta.

4. Seminyak

Jos kaipaat Kutaa ylellisempää elämänmenoa, on Seminyak paikkasi. Hotellit ja ravintolat ovat trendikkäämpiä ja ranta on upea. Lisää laatua lomaan saa kylpylästä ja ostoskeskuksesta.

5. Nusa Lembongan saari

Nusa Lembongan on pieni saari vain 12 kilometrin päässä Balin kaakkoisrannikosta, joten se sopii hyvin retkikohteeksi, jos Etelä-Balin turistivilinä hermostuttaa. Vesi on uskomattoman kirkasta, joten saari on upea paikka vesiaktiviteetteihin. Veneyhteydet Balin puolelle ovat hyvät.

6. Uluwatun temppeli

Rantojen, tulivuorien ja temppeleiden Bali - Satavarma suomalainen
Pura Uluwatu temppeli apinoineen sijaitsee Balilla mielenkiintoisella paikalla

Uluwatun temppeli uhmaa luonnonvoimia Bukitin niemellä 75 metriä korkean kalkkikivijyrkänteen harjalla. Valtameri murjoo kallioita temppelin alla ja näkymä on mykistävä. Varo temppelissä apinoita, jotka voivat napata kamerasi tai laukkusi. Ne ovat älykkäitä eläimiä ja voit koettaa vaihtaa omaisuutesi takaisin hedelmällä.

7. Ubudin kaupunki

Ubudin sisämaakaupunki on Balin taiteen ja käsityön keskus. Vuonna 1954 perustettu Puri Lukisanin museo kaupungin keskustassa esittelee Balin taidetta ja se on saaren ensimmäinen yksityinen taidemuseo. Kilometrin päässä keskustasta sijaitseva Agung Rain taidemuseo hemmottelee balilaisen taiteen lisäksi myös Baliin kotiutuneiden ulkomaalaisten taiteilijoiden töillä. Nekan museo kolmen kilometrin päässä keskustasta tarjoilee peräti kahdeksan rakennuksen verran paikallista ja ulkomaalaista taidetta.

8. Gua Gajah alue

Ubudin seudun anti ei kuitenkaan pääty museoihin. Gua Gajahin arkeologinen alue kuuluu UNESCO:n maailmanperintökohteisiin. Gua Gajahin vetonaulana on 11. vuosisadalla kaiverrettu luola, johon astutaan paholaisen pääksi muotoillun oviaukon kautta.

9. Pura Ulun Danu Bratan

Rantojen, tulivuorien ja temppeleiden Bali - Satavarma suomalainen
Vuonna 1663 rakennettu Pura Bratan temppeli juhlistaa vesien, järvien ja jokien jumalatarta

Vuoriston aarteet eivät lopu tähän. Esimerkiksi vuoristojärven rannalla sijaitseva Pura Ulun Danu Bratan on Balin maalauksellisimpia temppeleitä ja läheinen Bukit Mungsun markkinatori pursuaa vuoriston maataloustuotteita.

10. Gunung Batur

Ehkä suosituin sisämaan retkikohde on Gunung Batur-tulivuorenkraatteri. Reunalta avautuvat huikeat näkymät sen alapuolella olevalle kraatterijärvelle. Spektaakkelimainen näkymä on yksi Balin vaikuttavimmista. Baturille voi kiivetä nauttimaan uskomattoman kauniista auringonlaskusta. Kokemus onnistuu pääkaupungistakin: ajat autolla paikalle noin 1,5 tunnissa ja kiipeäminen kestää noin kaksi tuntia. Huippukuntoa ei tarvita, mutta varaudu palkkaamaan opas. Auringonlaskun muistat loppuikäsi!

Samankaltaiset artikkelit