Entisestä rangaistussiirtolasta kasvoi aurinkoinen metropoli - Satavarma suomalainen

Entisestä rangaistussiirtolasta kasvoi aurinkoinen metropoli

Teksti: Kai Jauhiainen

Rento ja aurinkoinen Sydney on Australian vanhin kaupunki. Vuonna 1788 ensimmäiset laivat toivat tänne Englannista rangaistusvankeja rakentamaan uutta siirtokuntaa ja alkuaikojen Sydney olikin melkoisen villi paikka. Nyt se on energinen ja monikulttuurinen neljän miljoonan ihmisen suurkaupunki, jossa on nähtävää runsaasti. Puitteet ovat upeat, sillä Sydneyn lahti on huikaisevan kaunis. Lets go!

Sydneyn TOP 10 nähtävyydet

 

1. Rocks

Rangaistusvangit sijoitettiin Rocksiin ja se olikin aikoinaan vaarallinen paikka täynnä varastoja, kapakoita, katurosvoja ja ilotaloja. Pahoin ränsistynyt Rocks päätettiin purkaa 1970-luvulla, mutta hanketta vastaan noussut kansanliike onnistui torppaamaan hankkeen.
Se oli matkailijan onni, sillä entisöity Rocks tarjoaa upeita näkymiä, kauppoja ja ravintoloita. Rocksin lähellä sijaitsevat Sydneyn vanhin talo Cadmans Cottage vuodelta 1816 ja Museum of Contemporary Art. Juopottelun vaaroista kertoo maanalaisten käytävien päälle vuonna 1843 rakennetun Pub Hero of Waterloon historia. Juopuneet asiakkaat nimittäin
muilutettiin käytäviin ja myytiin häikäilemättömille kapteeneille merimiehiksi.

2. Observatory Hill

Entisestä rangaistussiirtolasta kasvoi aurinkoinen metropoli - Satavarma suomalainen
Sydneyn satamasilta näkyy upeasti korkealta Observatory Hill kukkulalta

Rocksin ylle kohoava Observatory Hill on Sydneyn korkein kohta ja se näkyy joka suuntaan. Sydneyn observatorio on nyt tähtitieteellinen museo, jossa on iltaisin luentoja ja elokuvia. Vuodenajasta riippuen voi tähtiäkin katsella.

3. Harbour Bridge

Sydneyn muhkea satamasilta Harbour Bridge rakennettiin 1930-luvulla yhdistämään kaupungin etelä- ja pohjoisosat. Siltaa kutsutaan usein “hengariksi” teräskaarien muodon takia. Sillan yhden jämerän pilarin huipulta avautuu upea näköala sillalle, lahdelle ja kaupunkiin. Portaat näköalapaikalle nousevat Rockista Cumberland Steetiltä.

4. Sydney Tower

Sydney Tower tarjoaa huikean näköalan 305 metriä katutason yläpuolelta. Tornin sijainti on keskeinen, sillä sen juurella sijaitsee kaupungin pääaukio Martin Place.

5. Sydneyn akvaariotalo

Entisestä rangaistussiirtolasta kasvoi aurinkoinen metropoli - Satavarma suomalainen
Kantakaupungin Sydney Tower ja katujen yläpuolella kulkeva monorail

Sydneyn akvaariotalo on maailman suurimpia ja siellä pääsee ihailemaan jopa 300-kiloisia ja yhdeksänmetrisiä haikaloja. Myös Suuren valliriutan upea lajisto on hyvin edustettuna. Uskaliaat pääsevät sukeltamaan haiden, kilpikonnien ja trooppisten kalojen sekaan.

6. Art Gallery of New South Wales

Art Gallery of New South Wales on vuonna 1988 valmistunut valoisa rakennus, joka tarjoaa taiteen lisäksi upeita näkymiä lähiseudulle. Museon Yiribana Gallery esittelee Australian alkuasukkaiden ja Torresinsalmen saarten taidetta.

7. Royal Botanical Garden

Royal Botanical Garden tarjoaa huilauspaikan suurkaupungin hälyn keskellä vaikkapa päivän kuumimpaan aikaan. 27 hehtaarin laajuisessa puutarhassa voit rentoutua palmujen katveessa tai tutustua valtavaan lasipyramidiin, joka on täynnä orkideoita. Ankkalammikko on näkemisen väärtti. Paikalliset käyttävät puutarhaa piknikpaikkana – sekaan on hyvä solahtaa.

8. Sydneyn oopperatalo

Entisestä rangaistussiirtolasta kasvoi aurinkoinen metropoli - Satavarma suomalainen
Sydneyn kaunis ja kuninkaallinen kasvitieteellinen puutarha

Sydneyn oopperatalo on kaupungin ylpeys, mutta tosiasiassa vain yksi talon viidestä salista on pyhitetty oopperalle. Ainutlaatuinen rakennus on päällystetty miljoonalla laatalla ja se istuu Sydneyn lahden maisemiin täydellisesti – jopa täydentäen luonnon työtä! Opastettu kierros on ehdottoman suositeltava!

9. Paddingtonin alue

Paddingtonin viihtyisä alue sopii kävelyretkiin ja samalla voi ihailla upeita takorautakoristeita, ns. Sydneyn pitsiä 1800-luvun talojen parvekkeilla.

10. Sydneyn sataman lahti

Eri yhtiöt järjestävät puolen päivän tai koko päivän risteilyjä Sydneyn sataman lahdelle. Veneillä voi mennä tutustumaan muun muassa Fort Denisonin linnakkeeseen tai Tarongan eläintarhaan. Mereltä käsin Sydney avautuu aivan uudella tavalla ja samalla voi
nauttia auringosta merellä – se ruskettaa nopeasti!

Etsi lennot Sydneyyn Matkapörssin hakurobotilla.

Samankaltaiset artikkelit