Rooma - ikuisella kaupungilla on tuhannet kasvot - Satavarma suomalainen

Rooma – ikuisella kaupungilla on tuhannet kasvot

Teksti: Kai Jauhiainen, kuvat: Sandra Verhulst ja Kai Jauhiainen

Rooma on täynnä maailmanluokan nähtävyyksiä, mutta Colosseumin ja Vatikaanin varjosta voit löytää aivan oman Roomasi. Se voi olla elämäsi paras ravintolailta juutalaiskaupunginosa Ghetossa. Se saattaa olla raikas aamu Campo de Fiorin markkinoilla. Näitkö ne kengät Via Condottin pikkuputiikissa? Entäpä Giolitti – roomalaisten mielestä kaupungin paras jäätelökauppa? Roomasta on helppo nauttia – roomalaisten tavoin.

Roomalaisten katuteatteri aukeaa jalkapatikassa

Rooman cityloman ehdottomat must-varusteet ovat kunnolliset kävelykengät, sillä ikuinen kaupunki aukeaa parhaiten ajan kanssa jalkapatikassa. Talojen arkkitehtuuri, kaupunginosien erot, roomalaisten arkipäivän katuteatteri – pieni eksyminen on Roomassa vain nautinto. Lisäksi ikuinen kaupunki on mainettaan turvallisempi – näppäriä taskuvarkaita tosin kannattaa varoa tungoksessa ja Termini-rautatieaseman lähistöllä.

Iltapäiväespresso Campo de Fiorilla

Rooma on jumalaisten piazzojen kaupunki. Mahtipontisen Piazza Navonan lähellä sijaitsee kotoisa Campo de’ Fiori. 1600-luvulla Campo de’ Fiori oli Rooman vilkkaimpia ja vaarallisimpia alueita. Taidemaalari Caravaggio tappoi aukiolla kiistakumppaninsa. Samalla piazzalla poltettiin elävänä filosofi Giordano Bruno kun tämä oli väittänyt maan kietävän aurinkoa. Nyt Campo de’ Fiori on Rooman pieni, arkkitehtonisesti ehkeä salaisuus ja sen baarit ovat kuin luotuja iltapäiväespressoon. Aitojen roomalaisten Trastevere

Jos kaipaat Vatikaanin mahtipontisuuden jälkeen jotain täysin muuta, on Trastevere vain muutaman sadan metrin päässä. Trasteveren vanhojen kortteleiden asukkaat kutsuvat yhä itseään “aidoiksi todellisiksi roomalaisiksi”. Alue on vaivihkaa juppitumassa trendiravintoloiden ja muotikauppojen myötä, mutta vanhan Trasteveren tunnelma on yhä tallella. Myös Rooman vaihtoehtoväki kokee paikan omakseen ja kaduilla näkee muuten Roomassa kovin näkymättömiä punkkareita. Artisokkaa ja sieniä

Rooma - ikuisella kaupungilla on tuhannet kasvot - Satavarma suomalainenRooma on kulinaristin taivas, mutta tällöin on hyvä välttää turistirysien ravintoloita. Kurkista ravintolaan sisälle: jos näet paikallisia perheitä pöydissä, on ruoka todennäköisesti hyvää. Etnoravintoloita löytyy Terminin rautatieaseman ympäriltä, mutta roomalaisen keittiön herkut saattavat houkutella enemmän. Keväisin tarjoillaan artisokkaa ja syksyisin sieniä kymmenin eri tavoin. Mannasuurimopallot – “gnocchi alla Romana” – vievät kielen mukanaan tomaattikastikkeen tai voin kanssa. Torta di Ricotta-juustokakku on upea roomalainen jälkiruoka. Täytteenä on ricotta-juustoa, Marsala-viiniä ja sitruunaa. Suositellaan! Jos vyossä löytyy vielä reikiä, on juutalaisten Ghetto aivan toisenlaisen ruokakulttuurin alue. Pääkadun Via del Portico d’ Ottavian varrella on roomanjuutalaiselle ruoalle omistautuneita kauppoja ja ravintoloita. Sano tarjoilijalle “carciofi alla giudia” – et kadu!

Aperitiiville julkkisten baariin

Rooma - ikuisella kaupungilla on tuhannet kasvot - Satavarma suomalainenYksi Rooman helmistä on uskomattomia jäätelönautintoja vuodesta 1900 lähtien tarjoillut jäätelökauppa Giolitti al Vicario (Via Uffici del Vicario 40). Baarisarjassa Bar San Callisto on ykköskastia. Piazza San Calliston laidalla sijaitsevassa kodikkaassa baarissa kanta-asiakkaiden kirjo ulottuu paikallisista näyttelijöistä korttia pelaaviin lähiseudun perheenisiin. Suositellaan! Roomankävijä ei voi unohtaa Espanjalaisia portaita. Iltaisin portailla on mukava levähtää ja seurata katutaiteilijoiden värittämää ihmisvilinää. Roomalaiset ovat syystä ylpeitä kaupungistaan, mutta itsetietoisuus ei merkitse tylyyttä. Englanninkielen taito ei ole roomalaisille alkuunkaan itsestäänselvyys, mutta juttusille voi mennä ja tietä neuvotaan kyllä. Rooma tarjoaa jokaiselle jotakin – Vatikaanin mykistävistä taideaarteista Via Condottin muotikauppojen kautta aina Mussolinin rakennuttaman hallintokaupunginosa EUR:n jylhään arkkitehtuuriin. Yksi aivan uusi näkökulma avautuu nyt elokuvafriikeille. “Enkelit ja demonit”-kulttielokuvan filmauspaikoille pääsee nyt ohjatulla kierroksella. Ilmoittautua voi nettiosoitteessa angelsanddemons.it Ja jos historia, herkuttelu ja kuumuus uuvuttavat, on Rooman puistoissa hyvä huilahtaa. Villa Borghese ja Villa Ada ovat kuin luotuja siestan viettoon.

Samankaltaiset artikkelit