Jännitystä Lontoon tyyliin - Satavarma suomalainen

Jännitystä Lontoon tyyliin

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Löysin vanhan, vuonna 1996 julkaistun Lontoon kartan kirjahyllystä Lontoon keskustan ja maanalaisen kartan osioineen. Veikkaan, että jos olisin löytänyt sata vuotta vanhemman kartan, tämä Yhdistyneen kuningaskunnan pääkaupunki olisi siinä edelleen melko lailla samansuuntainen yleisilmeltään. Lontoon metroa (The Tube) aloitettiin rakentamaan vuonna 1858 ja kaupungin aina suositut nähtävyydet ja maamerkit ovat kymmenien, jopa satojen vuosien ikäisiä.

Ystävällisesti hieman kylmiä väreitä, olkaa hyvät

Jännitystä Lontoon tyyliin - Satavarma suomalainen
Parlamenttitalo ja sen kellotorni sumuisessa Lontoossa

Maailman tunnetuin, vuonna 1835 perustettu vahakabinetti Madame Tussaud’s mainostaa löytämäni kartan takakannessa: Jokainen arvonsa tunteva käy Baker Streetillä! Tämä vuonna 1884 Marylebone Streetille muuttanut museo käsittää lukuisia tunnetuista henkilöistä tehtyjä vahanukkeja elämän eri aloilta aina viihdemaailman kuuluisuuksista historiallisiin hahmoihin. Museossa on myös erityinen kauhuosasto, josta mieleeni juolahti ajatus lähteä tutustumaan Lontooseen tällä kertaa jännityksen eri teemojen puitteissa.

Kuka asui Baker Streetillä?

Brittiläiset rakastavat murhamysteerejä ja kummituksia, maailman parhaimmat kirjallisuuden salapoliisit ovat kotoisin tai ainakin asuneet tässä saarivaltiossa ja ehkä mielenkiintoisin kaikista on fiktiivinen Sherlock Holmes hahmo, joka luojansa Sir Arthur Conan Doylen mukaan asui vuosina 1881-1904 osoitteessa 221b Baker Street, London NW1 6XE, Englanti. Tämän osoitteen historiasta voisi kirjoittaa oman pienen kirjansa, todellisuudessa kyseistä osoitetta ei ollut olemassa 1800-luvun lopulla ja Sherlock Holmes museokin perustettiin osoitteeseen 239 Baker Street. Täysin normaalista osoitteiden numerointikäytännöstä poiketen museon osoitteeksi on sen pyynnöstä vuonna 1990 vahvistettu 221b Baker Street. Museo on avoinna vuoden jokaisena päivänä joulupäivää lukuunottamatta klo 9.30-18.00.

Jännitystä Lontoon tyyliin - Satavarma suomalainen
Thames-joella auringonlaskun aikaan

Sherlock Holmes ja tohtori Watson antavat aihetta tutkia myös muuta Lontoota ristiin rastiin omin toimin tai opastetulla kävelykierroksella. Kirjailijaa inspiroineet kohteet, televisiosarjoissa ja elokuvissa nähdyt paikat kuljettavat matkaajaa aivan mestarietsivän kannoilla ja kierroksen voi päättää vaikka vuonna 1957 avattuun Sherlock Holmes pubiin & ravintolaan, joka esittelee arvokkaan kokoelman tämän tunnetun salapoliisin “muistoesineistöä”.

Riipaisevan viiltävää historiaa

Sherlock Holmesin aikalainen Lontoossa oli Viiltäjä-Jack eli Jack the Ripper, maailman ehkä tunnetuin ja myös ensimmäinen moderni sarjamurhaaja. Tämän vuonna 1888 Whitechapelin köyhässä kaupunginosassa surmaamisensa aloittaneen, tunnistamattomaksi jääneen henkilön jalanjäljissä on mahdollista edetä kaupungin pimeillä kaduilla ja tutustua Lontooseen pari tuntia asiantuntevan oppaan seurassa kävellen (Jack The Ripper Tours). Ja tämän niskavillat pystyyn saavan retken voit kokea vain Lontoossa!

Tyrmäävää viihdettä maan alla

Jännitystä Lontoon tyyliin - Satavarma suomalainen
Vuonna 1894 rakennettu Thames-joen ylittävä Tower Bridge

Kauhun ja pelottavien kokemusten viihteellistäminen on nykypäivää ja vampyyrien, ihmissusien sekä zombien ollessa viimeisintä huutoa, tarjoaa London Dungeon Tooley Streetillä historiallisia, verisiä ja kammottavia Lontoon tapahtumia vierailijoiden koettaviksi. Tämä alunperin vuonna 1974 avautunut, syvällä maan alapuolella oleva interaktiivinen tyrmä on 90 minuutin yhdistelmä ammattinäyttelijöitä, erikoisefektejä ja erilaisia “kyytejä”. Täällä kohtaa muun muassa jälleen Viiltäjä-Jackin sekä Lontoon suuren tulipalon, kadotettuja sieluja ja Englannin ensimmäisen 5D ajelun.

Historiallinen Lontoo

Jos näiden kokemusten jälkeen kestää tai kaipaa vielä lisää jännitystä, kauheuksia ja salaisuuksia, tarjoaa jo noin vuonna 50 perustettu Lontoo sangen monipuolisen valikoiman tätä kaikkea. Tässä vielä pari vaihtoehtoa edellisten lisäksi – hieman rauhallisemmasta päästä, jotta unikin tulee hotellissa kaupunkimatkalla silmään.

Jännitystä Lontoon tyyliin - Satavarma suomalainen
Keskiaikainen Tower of London on yksi kuuluisimmista linnoista maailmassa

Yksi kaupungin kuuluisimpia nähtävyyksiä on keskiaikainen tornilinna Lontoon Tower eli Tower of London mustine korppeineen Cityn itärajalla Thamesin varrella. Linna tunnetaan erityisesti Iso-Britannian kruununjalokivien säilytyspaikkana, mutta myös historiallisena vankilana muun muassa ylhäisölle ja toisinajattelijoille sekä kidutuskammiona ja mestauspaikkana. Towerin kerrotaankin olevan lukuisten aaveiden vaelluskohde, kuuluisimpia kummituksia ovat Englannin Henrik VI, Pembroken markiisitar Anna Boleyn, Harmaa ja Valkoinen nainen sekä ehkä murhatut Edward IV lapsi-ikäiset pojat eli pikkuprinssit.

Lontoon kaupunginmuseo (Museum on London) esittelee Lontoon sekasortoista historiaa kivikaudelta nykypäivään yhdeksän pysyvän näyttelyn merkeissä. Museossa on esimerkiksi kokonainen kadunpätkä näyteikkunoineen viktoriaaniselta aikakaudelta. Sisäänpääsy museoon on ilmainen ja se sijaitsee osoitteessa 150 London Wall, lähin metroasema on St. Paul’s. Museo on avoinna päivittäin maanantaista sunnuntaihin klo 10.00-18.00 (suljettu 24.-26.12.)

Samankaltaiset artikkelit