Rodoksen satama on tunnelmallinen

Rodoksen matkaopas ja nähtävyydet

Rodokseen kesällä nauttimaan moninaisista rannoista, luonnosta, historiasta ja kreikkalaisen keittiön herkuista.

Hieman historiaa:

Kreikkalaisen mytologian mukaan auringonjumala Helios sai Rodoksen itselleen pääjumala Zeukselta ja on
sen jälkeen suosinut kaunista saarta säteillään. Nimensä saari on saanut tarinoiden mukaan joko merenjumala Poseidonin tyttären Rhoden mukaan tai ruusuistaan (rodon), joten ei ihme, että meri ja kaunis luonto ovat läsnä hellimässä lomalaisia. Mytologian mukaan lääkintätaidon jumala Asklepios on myös syntynyt saarella, joten oivaksi kehon ja sielun tervehdyttämispaikaksi Rodoksen saari sopii mainiosti.

Rodoksen saaren strategisen sijainnin vuoksi monet Välimeren alueen kauppareitit ovat kulkeneet saaren kautta ja antiikin ajalla tuoden saarella vaurautta, monia nykyäänkin näkyviä kulttuurivaikutteita, ajattelijoita, taiteen tekijöitä.

Nykyisin yli 115000 asukkaan saari saa elinkeinostaan suorasti tai epäsuorasti jopa yli 80 % matkailusta. Matkailun lisäksi tärkeiltä ovat maanviljely (hedelmät, vilja, viinintuotanto) ja käsityöläisammatit (keramiikka, korut) sekä merenkulku.

Rodoksen kaupunki

Tärkeimmät matkailunähtävyydet ovat Rodoksen kaupungissa sijaitseva Vanhakaupunki, Johanniittaritarien ja osmanien jäljiltä.

Rodoksen saari

Länsirannikolla Kamiros, Filerimos -kukkula (Trianda), itärannikon Kalithean entisöity roomalaiskylpylän alue ja lumoavan kaunis Lindos 50 km pääkaupungista, jota hallitsee antiikinaikainen akropolis.

Sisämaassa on useita mielenkiitoisia luonnonnähtävyyksiä, kuten Seitsemän lähdettä (Epta piges) ja perhoslaakso (Petaludes, jossa touko-syyskuussa näkee tuhansia vasamasiilikäs -perhosia idänambrapuiden rungolla).

Kauniita itärannikon maisemia ja erilaisia rantoja kannattaa kokeilla uimaristeilyillä pitkin Rodoksen itärannikkoa; tehokasta auringon ottoa, uiskenteluja ja rantalounas vaikkapa Anthony Quinnin poukamassa,
jonka yläpuolisilla rinteillä aikanaan filmattiin elokuva ”Maltan haukka”.

Vesileikistä innostuville isommille ja pienemmille vesipedoille on Falirakissa tarjolla vesipuisto, Water Park Faliraki. Se sijaitsee kaupungista puolen tunnin ajomatkan päässä ja on avoinna päivittäin klo 9.30 alkaen toukokuun alussa. Liput saa ostaa paikan päältä. Vesipuistoon pääsee yleensä myös Kalithean kautta Falirakiin kulkevilla busseilla. Vesipuistoa vastapäätä on useita hotelleita, jos lapsiperheet haluavat vesipuistoilla päivittäin.

Saarikierros ajellen itärannikkoa eteläkärkeen ja länsirannikkoa palaillen vie koko päivän, mutta ehdottomasti kannattaa ajella, maisemat ovat sen arvoisia.
Saarella on useita käymisen arvoisia kyliä matkan varrella lounasta tai kahvitaukoa ajatellen, vaikkapa Koskinou, Kalithean roomalaiskylpylän alue, Archangelos, Apollon(i)a, Apolakkia(rannalla joskus hylkeitä), Monolithos, Embonas, Kamiros Skala, Salakos, Kameiros(!), Soroni, Pastida ja Ialysos.
Ajomatkalla kannattaa piipahtaa myös ylhäällä Profitis Ilias -vuoren rinteellä katsomassa myös Elafos (& Elafina) hotellia.

Rannoille

Saarella on huima valikoima erilaisia rantoja rantaelämästä nautiskelijoille.
Kaupungissa tunnettu, tuulettomampi Elli -ranta ja Tuulinen ranta, jonka toisessa päässä aktiivisemmille upea Kato Petres -kävelyreitti pikku poukamineen välillä viilennystä kaipaaville. Itärannikolla taas valikoima hiekkarantoja: Tsambika, Kolymbia, Archangelos. Tai kuuluisa Anthony Quinn Bay ja pitkin itärannikkoa sivummassa pikkupoukamia, kuten Vliha ja Haraki. Kulje aina Lindokseen asti, jossa sielläkin oma mukava rantapoukamansa. Lindoksesta eteenpäin jatkaessa tulee vastaan useita rauhallisia rantapätkiä aina eteläisimpään kärkeen Prasonisiin asti n. 100 km Rodoksen kaupungista. jossa kapea kannas yhdistää entisen saaren Rodokseen. Matkan päässä, mutta käymisen arvoinen…

Merelle

Saarelta saarella vai meriretkeilyä?
Rodos on Dodekanensian läänin pääsaari ja hallinnollinen keskus ja samaan kahdentoistasaaren ryppääseen kuuluu muutamia oivia päiväretkikohteita laivoilla. Uskomattoman kaunis Symi on leppoisan päiväretken päässä ja todella käymisen arvoinen. Kosin saari on pidemmän matkan päässä, joskin sekin suomalaisten suosiossa ollut jo pitkän aikaa. Kosilla on myös kuuluisa Asklepion, maailman ensimmäiseksi sairaalaksi kutsuttu alue, josta Hippokrateen vala on saanut alkunsa. Pohjoisin Dodekanensian saarista on Patmos, Aegeian meren ”pyhin” saari, jossa upea v.1088 perustettu luostari ja kuuluisa luola-asumus, jossa Johanneksen ilmestyskirja on saanut alkunsa.
Pienemmillä aluksilla pääsee myös lähellä sijaitsevaan Tilokseen, rauhalliseen idylliin.
Kaikilla saarilla myös majoitusta tarjolla, jos haluaa parikin päivää nauttia toisenlaisista saarista ja harrastaa saarihyppelyä.

Herkkuja

Kreikkalaisen ruokavalion hyviä puolia on kehuttu jo vuosia, eikä syyttä.
Moninaisia ruokapaikkoja pääkaupungista ja pitkin saarta löytyy jokaiseen makuun, joskaan toistaiseksi saarella ei tiedettävästi ole suomalaista ravintolaa.
Tuoreita kasviksia on saatavissa saarelta ympäri vuoden ja perinteinen kreikkalainen salaatti, horiatiki, feta -juuston kera/tai ilman muodostuu helposti osaksi pääateriaa. Muitakin paikallissalaatteja on hyvä kokeilla: taramosalata (mätitahnaa), tzaziki (valkosipuli-jogurtti-kurkku), punajuuri, melitzana (munakoiso) tulkoot herkuttelijoille tutuiksi. Oiva tapa tutustua moniin makuihin on tilata ravintolassa monta pientä annosta, meze.
Pääruokien listalta tyypillisimpiä kreikkalaisia ovat monet uuniruuat, kuten ehkä tunnetuin moussaka(s) tai paikallinen makaroonilaatikko pastitsio, hitaasti naudasta tai lampaasta kypsytetty youvetsi (lue: juvetsi), vasikasta tai possusta valmistettu brizoles ja liha- ja sipulimuhennos stifado. Näillä lähtee nälkä.
Grillattujen herkkujen puolelta tunnetuin on souvlaki -lihavartaat ja pitaleivän sisällä tomaatin, sipulin ja paikoittain tsatsiki kanssa tarjottavat lihasiivut gyro pita tai pelkkä gyro (lue: jiro). Sekä souvlakit että gyro pitat ovat näppärä pikalounas, gyrot myös paikallinen ”snakariannos” yöpalaksi.
Toinen oiva, perinteinen lounasruoka on kasvis-riisisekoituksella täytetyt munakoisot, tomaatit tai paprikat , gemista (lue: jemista).
Grillattu lampaankyljys, paidakia saa lampaansyöjälle veden herahtamaan kielelle.

Kalaakin saarella saa, mutta saaren vedet kärsivät liikakalastuksesta ja kala-annokset ovat hintavampia.
Tyypillisimmillään punamulloa, lahnaa, miekkakalaa grillissä tai puuhiilillä kypsennettynä ja sitruunalohkon kanssa tarjoiltuna. Katkaravuista valmistetaan monenlaisia herkkuja tomaatti-valkosipulikastikkeessa tai paistetun juuston kanssa. Sesongista riippuen myös friteeratut pikkukalat on hyvä kokeilla.

Ruokajuomaksi kannattaa aina suosia paikallisia, saarella tuotettuja viinejä, joita kannattaa kysyä tarjoilijalta ”talon viininä”, jotka tarjotaan yleensä metalli- tai savikarahvissa ja vaihtelevat kausittain/vuosittain ja sopivat saman saaren maan antimien kanssa oivasti yhteen.
Hieman eksoottisempi makuelämys on vain Kreikassa tuotettava pihkalla maustettu valkoviini, retsina, joko sellaisenaan nautittavaksi kylmänä tai kreikkalaisen salaatin tai uunijuuston (saganaki) kyytipoikana. Rodoksella(kin) tuotetaan omaa retsinaa, samoin Kosin saarella, paikallisissa retsina pulloissa on usein kruunukorkki ja ”matkustavat huonosti”. Kreikassa on moni hyviä viinialueita, tunnetuimmat Peloponnesoksen Nemea (korkealuokkaisia punaviinejä), Pohjois-Kreikan Makedonia, Thessalia, Kreeta ja myös Rodos (mm. CAIR -kuohuviini, Emeryn viinitalo). Rodoksen erikoisuus on Filerimos -kukkulan luostarin 7 Herbs (Sette Erbe) -yrttinen munkkilikööri.
Kreikassa valmistetaan myös useita oluita ja ainakin yhtä siiderimerkkiä.
Väkevien puolella tunnetuimmat lienevät ouzo -anisviina ja Metaxa -brandy sekä ”pontikkamaiset” raki/tsipuro ja pihkainen mastika.

Ravintoloissa valinnanvara on huima ja jokainen löytää ennemmin tai myöhemmin sen omansa.
Kreikkalaisen keittiön parhaimpia antimia kannattaa kokeilla ainakin Niochori, Andrea´s Oasis, Louis, Country Kitchen ja To Steki tou Psilou (”Tall Guy´s Hangout”) sekä Agalma -ravintolassa.

Hotellit

Majoituspaikkoja on saarella monipuolisesti ja joka makuun vanhan kaupungin idyllisistä bed&breakfast hotelleista, pensionaateista aivan neljän, viiden tähden all inclusive rantahotelleihin saakka, jopa muutamia kaupunkihotelleja, joissa arempi kielten taitaja pystyy asioimaan suomeksi, useassa ravintolassa ruokalistastakin on kotimainen versio.

Must see

Näkemisen arvoiset, ”must see”, lyhytlista -paikat Rodoksen matkalla ovat Suurmestarien palatsi vanhassa kaupungissa, vanhankaupungin kierros kävellen, myös muuria pitkin tai vallihaudassa, kävely/ajoretki Mount Smith -kukkulalle ja antiikin stadionille, Filerimos -kukkula, Lindos ja Symin saari.

Samankaltaiset artikkelit