Pariisi on maitokahvia ja kulttuurielämyksiä - Satavarma suomalainen

Pariisi on maitokahvia ja kulttuurielämyksiä

Teksti: Kai Jauhiainen

Maitokahvi ja tuore croissant latinalaiskortteleissa. Mona Lisa. Ranskalaisen keittiön koko kirjo. Päiväkävely Luxembourgin puistossa. Muoti. Auringonlaskun viimeinen kajo Seinen pinnasta. Kuumimmat afrikkalaisrytmit aamutunneille asti. Monikulttuurinen Pariisi lumoaa ja houkuttelee.

Pariisi lumoaa sukupolvesta toiseen

Pariisi on maitokahvia ja kulttuurielämyksiä - Satavarma suomalainen
Pariisi huokuu charmia ja romantiikkaa

Monikulttuurinen Pariisi on yhä syvästi ranskalainen ja ylpeä siitä. Kun suomalaisturisti tökkää sormensa metron seinäkarttaan ja sanoa töräyttää suomalaisittain “Ruemonke”, Rue Monge – pysähtyy elegantisti ikääntynyt ranskalaisrouva kärsivän näköisenä etusormi pystyssä ja korjaa:
-“Ryy moonz, monsieur…ryy moonz.

Pariisin mainetta ylpeänä kaupunkina ei pidä pelästyä. On totta, että englantia voisi Pariisissa puhua useampikin, mutta väitteet pariisilaisten tylyydestä ovat puppua. Kun opettelet sanomaan “bonjour” ja “merci”, voi lehtikioskin myyjä tai baarin tarjoilija väläyttää hymyn joka valaisee maailman.

Maailman koko kulttuurikirjo

Pariisi on vuosisatojen ajan kyennyt sulauttamaan muualta tulleet elämänmenoonsa. 1800-luvulla suomalaiset taidemaalarit hakivat ideoita Pariisin calvadoskuppiloista ja 1920-luvulla kaupungista juopui Mika Waltari. Pariisi oli silloin ja vielä enemmän nyt kansainvälinen kaupunki. Nyky-Pariisin keskusalueella Barbés on afrikkalaisten aluetta, Bellevillessä kuulee paljon arabiaa ja 13. piirissä Rue Tolbiacin tienoilla on “Pikku Aasia”. Näissä kaupunginosissa on mukava käydä kulinaristisia seikkailuja kokemassa.

Hotellin sijaintipaikkaa kannattaa miettiä tarkkaan: Jos lompakko on paksu, on Operan ja Champs-Elyséen ympäristö keskellä kaikkea. Sacré-Coeurin takana sijaitsevat työläiskaupunginosat ovat tunnelmallisia ja Latinalaiskortteleissa herkkusuut ovat lähellä Rue Mouffatardin alueen herkkukatuja.

Pariisin metroverkko on niin tehokas, että taksia kannattaa käyttää vain yöllä. Sitäpaitsi Pariisi on kuin luotu kiireettömiä kävelyretkiä varten.

Taidemuseoiden parhaimmistoa

Pariisi on maitokahvia ja kulttuurielämyksiä - Satavarma suomalainen
Eiffel torni kuuluu Pariisin must-kohteisiin

Ensi kertaa Pariisissa käyvän must-kohteisiin kuuluvat toki Eiffel-torni, Champs-Elysées, Notre Dame ja Sacré Coeur. Louvreen kannattaa varata aikaa ja yritys nähdä jättimuseon anti yhdessä päivässä on tuhoon tuomittu. Kannattaa siis joko käyttää Louvreen muutama päivä tai valita pari mieluisinta osastoa. Mona Lisa on sarjassa MUST, mutta pettymys se on monelle ollut. Musée de l´Orangerie kattaa impressionismin parhaita maalauksia ja Musée d´Orsay on upea kokemus sekin. Modernin taiteen ystävien kannattaa suunnata Pompidou-keskukseen ajan kanssa.

Versaillesin palatsi vie koko päivän ja kesäisin jonottaminen on helteessä hiostavaa puuhaa.

Pariisin eriskummallisimpia elämyksiä ovat 14. kaupunginosassa sijaitsevat katakombit.

Pariisi pursuaa erilaisia tapahtumia vuoden ympäri. Teattereista, elokuvista ja taidenäyttelyistä saat tiedon Pariscope-lehdestä ja vaihtoehtokonserteista kertoo LYLO-ilmaisjakelulehti.

Filosofiaa Sartren jälanjäljissä

Sartre paransi ystävineen maailmaa Latinalaiskortteleissa ja voit seurata heidän jalanjälkiään englanninkielisessä Cafe Philossa (Cafe de Flore, 172 Blvd St-Germain) joka kuun ensimmäinen keskiviikko. Pohjatietoja filosofiasta ei tarvita, joten voisiko kulttuurimatkailija hauskempaa muistoa matkastaan saada?

Pariisi on kirpputorien kaupunki ja kaikkein kuuluisin on Marché aux Puces de St-Ouen eli Clignancourtin kirpputori. Lauantai ja sunnuntai ovat parhaita päiviä, mutta taskuvarkaita kannattaa varoa.

Herkkuja ja yöelämää

Pariisi on maitokahvia ja kulttuurielämyksiä - Satavarma suomalainen
Rue Mouffatard on Pariisin viehättävimpiä katuja

Pariisi on kulinaristien paratiisi. Sadat ravintolat tarjoavat niin koko maailman herkkuja kuin ranskalaisen keittiön parhaimistoa. Vältä kuitenkin turistirysiä, joissa ruoka voi olla kammottavaa. Paradoksaalista kyllä: jos tarjoilija ei puhu sulavasti englantia, ravintola saattaa olla oivallinen. Hyviä ravintoloita löytyy muun muassa Rue Mongen ja Rue Mouffatardin alueelta. Rue des Rosiersin alueella on erinomaisia italialaisia ravintoloita, sushipaikkoja ja kosher-ravintoloita.

Raskaskin ateria sulaa Pariisin vilkkaassa yöelämässä. Yöelämän keskuksia ovat muun muassa Rue de Lappe Bastillessa, Latinalaiskorttelit, Montmartre ja The Marais. Punkin ystävien kannattaa tarkistaa Bagnoletin alue Pere Lachaisen hautausmaan eteläreunalla. Samaiselta hautausmaalta löytyy kumarrettavaksi Jim Morrisonin hauta.

Samankaltaiset artikkelit