Rosoinen Havanna valloittaa välittömästi - Satavarma suomalainen

Rosoinen Havanna valloittaa välittömästi

Teksti ja kuvat: Kai Jauhiainen

Kuuba avautui turismille 1990-luvulla ja vierailijat se valloittaa välittömästi. Havanna sykkii rosoista elämää, baarien hämyssä soi svengaava son ja rapistuneiden talojen arkkitehtuuri hivelee silmää. Iltakävely Maleconilla on elämys – mereltä puhaltaa viilentävä merituuli ja silmät sulkien luulet olevasi likipitäen Heminway! Osta muutama olut ja tapa aikaa – niin tekevät paikallisetkin.

Havanna on svengaava, elämäniloinen seikkailu

Rosoinen Havanna valloittaa välittömästi - Satavarma suomalainenHavannasta on 15 vuodessa tullut läntisen pallonpuoliskon suosituimpia kaupunkilomakohteita. Suosiota eivät ole hyydyttäneet USA:n kauppasaarto, jähmeät rajamuodollisuudet ja turisteille korkea hintataso, sillä Havannalla on tarjota jotain ainutlaatuista. Päivällä vanhan Havannan ränsistynyt, mutta upea talokanta nukkuu iltapäivän helteessä. Jos jalkoja väsyttää, voit vinkata ajopeliksi 1950-luvun vanhan, upean amerikanraudan. Menopeli pysyy kasassa ehkä rautalangoilla, mutta kojelaudalla lepattaa isänmaallisesti Kuuban lippu. Ja illalla astuessasi vanhassa Havannassa nukkavieruun baariin, svengaa tungoksen keskellä maailmanluokan son-bändi. Pääsylippua ei peritä ja irokeesipäinen musta laulaja pikkutakissaan toivottaa sinut tervetulleeksi mielipuolisella silmänmuljautuksella. Kultahammas välähtää. Viva Cuba!

Ennen Castron vallankumousta Kuuba oli amerikkalaisten lomaparatiisi. Uudestaan Kuuba avautui massaturismille 1990-luvulla kun Fidel Castron tarvitsi korvata Neuvostoliiton romahtamisen aiheuttama aukko taloudessa. Matkailun infrastruktuuri on jo kohdallaan, mutta ikävä yllätys on maan kaksihintajärjestelmä. Jos voisit oleilla Havannassa pesoilla, hupenisi matkakassa hitaasti, mutta matkailijana olet likipitäen pakotettu käyttämään turistien CUC-valuuttaa. Useimmat peso-hotellit eivät edes ota ulkomaalaisia ja jos ottavat, ne vaativat maksun turistivaluutassa. Halvimmalla yövyt Havannassa “casa particularessa”.

Pankkiautomaatteja löydät keskustasta, mutta tarkista pankistasi että korttisi käy Kuubassa. Eurot ovat Havannassa suositeltavin ulkomaanvaluutta, sillä dollareista peritään vaihtotoimistoissa 10 prosentin komissio.

Kävelylenkkejä vanhassa Havannassa

Rosoinen Havanna valloittaa välittömästi - Satavarma suomalainenHavannan tärkein nähtävyys on vanha Havanna (La Habana Vieja) ja jos majapaikka löytyy sieltä, olet suoraan pelikentällä. Rapistuneen loistelias arkkitehtuuri on ainutlaatuista. Iltaisin kiireetön kävely Pradolla on sukellus eloisaan katuelämään ja kahviloihin. Paras kävelykatu on kilometrien mittainen rantakatu El Malecon. Havannalainen tapa on ostaa olutpullo ja mennä Maleconille juhlimaan – tähän hälinään on matkailijakin tervetullut.

Havannassa on helppo vierailla sikaritehtaassa ja Havana Club Rum-tehtaassa. Lähes yhtä pakollinen turistikohde on Tropicanan kabareeshow. Sitä varten on hyvä olla parempaa puettavaa, mutta jos kabaree ei kiinnosta, voi vanhan Havannan yöbaareista löytyä upeita bändejä. Niiden löytäminen vain on onnenkauppaa – tänään kuulemasi yhtye voi huomenna olla ties missä ja kokoonpanot vaihtelevat tiuhaan tahtiin.

Poliiseja Havannassa on likipitäen joka kadunkulmassa. Havanna onkin turvallinen paikka turistille päiväsaikaan. Pimeään aikaan kannattaa vanhassa Havannassa pysytellä valaistuilla pääväylillä, sillä kujilla on sattunut ryöstöjä etenkin humalaisille turisteille. Todellinen riesa ovat jinterot, jotka tarjoavat ylihintaisia opaspalveluita väkisin. Turistia koetetaan kaupanteossa helposti vedättää, mutta muista että olet tavallisten havannalaisten silmissä uskomattoman rikas. Köyhyys ruokkii myös varsin avointa prostituutiota. Unohda silti lieveilmiöt: valtaosa havannalaisista on ystävällisiä, rehellisiä ja tavallisia ihmisiä ja muutama sana espanjaa sulattaa kyllä jään.

Baarikärpästen paratiisi

Havanna ei ole kulinarismin Mekka, mutta kokeile esimerkiksi Miramarin lähiössä El Aljiben kanaa appelsiinikastikkeessa. Havannan Chinatownin parhaimmistoa on “Bavaria”, jonka paikalliset lausuvat “barbaria” ja menu on pizzaa ja spagettia. Globalisaatiota absurdeimmillaan!

Rosoinen Havanna valloittaa välittömästi - Satavarma suomalainenRuokapaikat ovat turisteille kohtalaisen hintavia ja hotellien ravintolat laskuttavat muhkeasti välttävästäkin ruoasta. Hinta-laatusuhde on paras kansankuppiloissa.

Havanna on paratiisi baarikärpäsille. Juo Mojito La Bodequita del Mediossa, jossa Hemingway kävi aikoinaan drinkillä. Los Boccaneros Hanoi Calle Brasililla vanhassa Havannassa on erinomainen eteppi iltakävelyllä.

Ja jos Havannan hektinen kuhina hermostuttaa, voivat auringonpalvojat rentoutua itäisellä rannalla – Playas del Este. Bussimatka rannalle kestää puoli tuntia ja linja-autoja lähtee puolen tunnin välein Hotel Inglaterran edestä. Pieniä rauhan keitaita löytyy toki Havannastakin. Taiteen ystävät pysähtyvät modernin taiteen museossa, jonka maalauksista löytyy todellista agit prop-henkeä. San Christobalin katedraalin hämy houkuttelee puolestaan hiljentymään. Sen sanotaan olevan ainutlaatuisen epäsymmetrinen barokkikirkko, sillä yksi tornaista on muita leveämpi.

Samankaltaiset artikkelit