Yhdistä citylomaasi Puolan kätketty helmi - Satavarma suomalainen

Yhdistä citylomaasi Puolan kätketty helmi

Teksti ja kuvat: Kai Jauhiainen

Swietokrzyskien alue sijaitsee Varsovan ja Krakovan välissä – ja ani harva matkailija pysähtyy sinne muutoin kuin kahvitauolle. Se on sääli, sillä Pyhän Ristin vuorista nimensä saanut alue hemmottelee automatkailijaa. Miksi et lentäisi Varsovaan tai Krakovaan – ja cityloman jälkeen voit vuokrata auton ja rentoutua Etelä-Puolan kätketyssä helmessä. Varsovasta ajaa pääkaupunki Kielceen vain parissa tunnissa. Swietokrzyskie ei jätä kylmäksi!

Tuntematon Swietokrzyskie hemmottelee automatkailijaa

Swietokrzyskie on tuntematonta Puolaa – niin tuntematonta, että monet puolalaisetkin ovat vain suhahtaneet alueen ohi. Pääkaupunki Kielce sentään tunnetaan – tällä hetkellä yhtenä tärkeimmistä Puolan messukaupungeista.

Yhdistä citylomaasi Puolan kätketty helmi - Satavarma suomalainenTuristille Kielce soveltuu hyvin tukikohdaksi ja yhden koko päivän verran siellä kannattaa ainakin viettää. Sienkiewiczan kävelykatu halkaisee keskustan pikkuputiikkeineen ja lähes viivasuora katu on erinomainen iltakävelypaikka. Kaupunginpuisto ja Krakovan piispan entinen palatsi ovat kävelyetäisyyden päässä.

Puolan vanhin lelumuseo lumoaa

Kielcen helmi on kuitenkin Puolan vanhin lelumuseo osoitteessa pl. Wolnosci 2. (www.muzeumzabawek.eu). 1800-luvun kauniissa talossa on esillä tuhansia leluja pienoisautoista nukkeihin erinomaisella esille asettelulla. Suositellaan!
Kielcessä sijaitsee Puolan parhaaksi hotelliksi valittu Qubus. Paikka on persoonaton, mutta kaikki kyllä toimii kuin unelma.

Kielcen liepeillä Bielinyn lähellä sijaitsevassa Huta Szklanassa keskiaikainen kylä ei ole keskiaikaa nähnytkään, mutta matkailunähtävyytenä paikka on työnäytöksineen oivallinen. Toimintaa pyörittävät kyläläiset ja yhteisöllisyys on käsin kosketeltavaa.

Läheisen vuoren huipulla sijaitseva luostari on käymisen väärtti ja 200-300 metrin päässä luostarista näköalapaikalta aukeaa näkymä peninkulmien päähän.

Muhkea rauniolinna

Yhdistä citylomaasi Puolan kätketty helmi - Satavarma suomalainenSwietokrzyskien ehdoton helmi on Krzyztoporin linna Opatowin lähellä. Krzyztopor oli ennen Versaillesin rakentamista Euroopan suurin palatsi. Ensin sitä runnoivat ruotsalaiset ja sitten venäläiset täydensivät tuhoa. Linna oli oman onnensa nojassa 200 vuotta, mutta se on yhä upea näky. Linnassa on 365 ikkunaa, 52 huonetta, 12 salia ja 4 siipeä – kaikki luvut kalenterista!

Paikan viehätys piilee siinä, että sitä ei olla yritettykään palauttaa entiseen loistoonsa, mutta linnaa voi yhä tutkia turvallisesti. Tämä on historian, taikauskon ja kummitusten valtakuntaa – kauniilla kattauksella. Linna sijaitsee kaukana matkailuvirroista, joten siihen voi tutustua ilman kyynärpäätaktiikkaa. Telttailukin on mahdollista ja se on öisessä linnassa elämys!

Läheinen Opatowin keskiaikainen kaupunki on sekin visiitin väärtti. Ravintola “Zmigrodin” ruoka on hyvää ja maanalainen turistikierros Opatowissa on mielenkiintoinen – ja kesähelteellä viileä elämys.

Majoitusta palatsissa – tai luostarissa!

Yhdistä citylomaasi Puolan kätketty helmi - Satavarma suomalainenSwietokrzyskiestä löytää ainutlaatuisia majapaikkoja. Kurozwekin palatsi Staszowissa (www.bizony.com) tarjoaa vanhan ajan romantiikkaa kohtuuhinnalla. Palatsin omistajasuku menetti aikoinaan läänityksensä valtiolle ja heidän jälkeläisensä sai sen takaisin 1990-luvun alussa. Palatsi on kunnostettu upeaksi ja läheisillä niityillä pääsee biisonisafarille! Suositellaan!

Toinen helmi on Pustelnia Zlotego Lasu – Kultaisen metsän luostari. Entiseen luostariin EU-rahalla kunnostettu hotelli Rytwianyssa on keskellä ei-mitään. Syksyllä metsä hehkuu ruskan kultaisissa väreissä. Paikka soveltuu hiljaisuutta hakeville, kriiseistä toipuville ja retriitin ystäville. (www.pustelnia.com.pl)

Samankaltaiset artikkelit