New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen

New Yorkin nähtävyydet TOP 10

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Vaikeuksia päättää kuinka viettää aikaa New Yorkissa? Tässä kaupungin perinteisiä sekä hieman uudempiakin suosikkikohteita aikataulun ja päätöksenteon helpottamiseksi. Poimi tästä siis itsellesi kiinnostavimmat kohteet tai käy läpi vaikka koko lista ja toki New York on vielä paljon, paljon muuta näiden lisäksi!

1. Empire State Building

New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen
Manhattanin horisontti auringonlaskun aikaan

Kohoa tavallisesta kaduntallaajasta korkeuksiin ja katso kaupungin pilvenpiirtäjien täyttämää maisemaa välillä yläilmoista käsin. Vuonna 1931 valmistunut art deco tyylinen, 102-kerroksinen Empire State Building on klassinen New Yorkin nähtävyys, joka tarjoaa vierailijoille upeat maisemat kaupunkiin ja sen ympäristöön. Vinkki: Pääsyliput kannattaa hankkia etukäteen jonotusajan vähentämiseksi.

2.  Statue of Liberty

The Statue of Liberty eli Vapaudenpatsas ja varsinaiselta nimeltään Vapaus valaisee maailmaa, oli lahja Yhdysvalloille vapautta ihailevilta ranskalaisilta. Patsas saapui osissa New Yorkin satamaan vuonna 1885, mutta patsaan paljastustilaisuus oli vasta lokakuussa 1886 muun muassa Yhdysvaltojen sen aikaisesta varattomuudesta johtuen. Patsaan sisätilat, kuten museo, jalusta ja kruunu, on remontoitu 2011-2012.

3. Grand Central Terminal

New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen
New Yorkin Grand Central on kaunis rakennus keskikaupungilla

Vuonna 1913 avautunut ja sen jälkeen runsaasti uudistunut Grand Central Terminal rautatieasema sijaitsee 42nd Street ja Park Avenue katujen kulmassa Manhattanilla. Tämä terminaaliasema tarjoaa vierailijoille kahdessa tasossa olevien rautatielinjojen ja junalaiturien lisäksi muun muassa kauppoja ja ravintoloita tehden tästä Beaux arts arkkitehtuurin rakennuksesta yhden New Yorkin keskipisteen. Asema on avoinna päivittäin klo 5.30-1.30 ja aseman liikkeet klo 8.00-21.00 juhlapyhien poikkeuksia lukuunottamatta.

4. Rockefeller Center

Rockefeller Center on mainio vierailupaikka vuodenajasta riippumatta – Manhattanilla sijaitseva rakennuskokonaisuus tarjoaa muun muassa kauppoja, ravintoloita, “Top of the Rock” näköalatasanteen sekä luisteluringin ja joulukuusen talvisaikaan. Myös NBC studiot ja Radio City Music Hall ovat löytäneet toimipaikkansa näistä Rockefeller suvun vuosina 1932-1939 rakennuttamista pilvenpiirtäjistä.

5. Ellis Island Immigration Museum

New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen
Vapaudenpatsas New Yorkissa on jalusta mukaan lukien 93 metriä korkea

Miljoonat siirtolaiset saapuivat höyrylaivoilla Yhdysvaltoihin Ellis Island saaren kautta, tänä päivänä saaren museo esittelee interaktiivisissa näyttelyissään, opastetuilla kierroksilla ja elokuvin saarella vuosina 1892–1954 sijainneen maahanmuuttajien vastaanottokeskuksen historiaa. Saarelle päästäkseen pääsee lisäksi nauttimaan lautta-ajelusta joko Battery Park puistosta Manhattanin eteläkärjestä tai Liberty State Park puistosta Jersey Citystä. Haastavaa, mutta mahdollista on myös katsastaa Vapaudenpatsas Ellis Island saaren kanssa samana päivänä – lautta, joka kuljettaa vierailijoita Vapaudenpatsaalle pysähtyy myös Ellis Island saarella.

6. Staten Island Ferry

Maksuton, 25 minuuttia kestävä Staten Island Ferry lauttamatka Manhattanin saaren eteläkärjen ja Staten Islandin St. Georgen kaupunginosan välillä tarjoaa näkymät New Yorkin satama-alueelle sekä Vapaudenpatsaalle. Lauttayhteys on toiminnassa vuorokauden ympäri ja kahdeksan eri alusta liikennöi tätä väliä noin puolen tunnin välein.

7. American Museum of Natural History

New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen
Brooklyn Bridge on yksi Yhdysvaltain vanhimmista riippusilloista

Yleisölle vuonna 1869 avautunut American Museum of Natural History eli luonnontieteen museo tarjoaa vierailijoille aina uutta nähtävää pysyvien kokoelmiensa lisäksi eri kulttuurien, luonnon ja universumin puitteissa. Tämä puistomaisella alueella Central Parkin kupeessa, Manhattanin Upper West Side alueella sijaitseva museo on avoinna joka päivä klo 10.00-17.45 osoitteessa Central Park West at 79th Street, New York, NY 10024-5192.

8. Central Park

Central Park eli Keskuspuisto on tarjonnut kaupunkilaisille tervetulleen pakopaikan asfalttiviidakosta luonnon keskelle jo yli 150 vuoden ajan. Manhattanin saaren keskeltä löytyvä, muutaman neliökilometrin kokoinen puisto käsittää useita pieniä lampia ja viheralueita, joista voi nauttia kävellen, veneajeluilla tai vaikka piknikin merkeissä.

9. Metropolitan Museum of Art

New Yorkin nähtävyydet TOP 10 - Satavarma suomalainen
Tuntemattoman katutaiteilijan tuotoksia tiiliseinän pinnassa New Yorkissa

Muutama taideteos, tarkemmin sanottuna yli kaksi miljoonaa viiden tuhannen vuoden ajalta, on löytänyt tiensä Metropolitan Museum of Art taidemuseoon. Maailmankuulu museo, tutuille The Met, on yksi New Yorkin suosituimpia nähtävyyksiä yli 5 miljoonan vierailijan jatkuvasti kasvavalla vuosivauhdilla eikä ihme, sillä museon egyptiläiset vaasit, roomalaiset patsaat, tiffanylasityöt ja Rembrantin maalaukset ovat vain osa valtavan museon viehätystä. Aikuisten pääsylippu museoon maksaa 25 taalaa ja samalla lipulla pääsee saman päivän aikana The Cloisters museoon, jonka John D. Rockefeller, Jr hankki vuonna 1925 lahjana Metille. Metropolitan Museum of Art sijaitsee osoitteessa 1000 Fifth Avenue, New York ja on avoinna tiistaista torstaihin klo 9.30-17.30, pe-la 9.30-21.00 ja sunnuntaisin klo 9.30-21.30, maanantaisin museo on suljettu. Näyttelytilat tyhjennetään varttia ennen museon sulkemisaikaa ja museo on suljettuna kiitospäivänä, joulupäivänä sekä 1. tammikuuta.

10. The Museum of Modern Art (MoMA)

Yksi maailman johtavia modernin ja nykytaiteen museoita maailmassa on The Museum of Modern Art, jonka vaikuttavissa kokoelmissa on modernien taiteilijoiden maalauksia, veistoksia, elokuvia, valokuvausta, grafiikkaa ja arkkitehtuuria – jokaiselle jotakin, myös lapsille. Alunperin yhdeksällä työllä vuonna 1929 aloittanut museo on laajentunut käsittämään yli 150 000 taideteosta, 22 000 elokuvaa ja 300 000 kirjaa. Museo on avoinna päivittäin (suljettu tiistaisin) klo 10.30-17.30 ja perjantaisin aina klo 20.00 saakka, jolloin Targetin sponsoroima vapaa sisäänpääsy museoon alkaa klo 16.00. The Museum of Modern Art sijaitsee osoitteessa 11 West 53 Street,  New York.

Samankaltaiset artikkelit