New York sykkii kellon ympäri - Satavarma suomalainen

New York sykkii kellon ympäri

Teksti ja kuvat: Kai Jauhiainen

Manhattanin pilvenpiirtäjät kohoavat ympärilläsi. Miljonäärejä ja ränsistyneitä ghettoja. Maailman taiteen huippuja ja roskaruokaa. Broadway ja Lou Reed. Vastakohtaisuuksien New York vastaa kaikkia odotuksiasi – ainoa mitä sieltä puuttuu on tylsyys. Lähde kokemaan todellisen suurkaupungin pulssi!

Hengästyttävä New York kutsuu elämäsi citylomalle

New York skylineHarvasta kaupungista on niin paljon ennakkoluuloja kuin New Yorkista. Tyly? Ei pidä paikkansa – newyorkilaiset ovat itsetietoisia, mutta ystävällisiä – jos sinä olet. Turvaton? Ei ole enää. New Yorkin aikaisemmin korkeat rikosluvut ovat romahtaneet ja moni USA:n pienempi kaupunki, kuten esimerkiksi Las Vegas on nykyään riskialttiimpi paikka. Pärjäät normaalilla suurkaupunkiasenteella. Sulatusuuni? Kyllä! Kaikki maailman etniset ryhmät ja elämäntavat löytyvät New Yorkista, joten ei ihme että metropoli jaksaa aina yllättää.

Matkat taittuvat metrolla

New York katukuvaNew York on niin valtava, että jo matkan suunnittelussa on tehtävä raakoja valintoja – mihin aika riittää ja mihin ei? Liian kookasta palaa Isosta Omenasta ei kannata haukata. Matkat taittuvat kätevimmin ja edullisimmin New Yorkin tehokkaalla metroverkostolla. Taksit ovat hyvä vaihtoehto nekin, mutta liikenne on usein sumppuista ja kuljettajan englanninkielen tasosta ei ole takeita. Jalkapatikassa kaupunginosien kirjon aistii parhaiten, mutta keskikesän helteellä pitkät kävelylenkit vaativat extreme-henkeä.

Sohosta Greenwich Villageen

Manhattanin eri osat eroavat toisistaan roimasti. Shoppailijoiden paratiisia on Soho – ja siellä erityisesti Spring Street, Greene Street ja Prince Street ovat täynnä pieniä putiikkeja.

Meatpacking District oli aikaisemmin varastoaluetta ja 1990-luvulla siellä päivystivät prostituoidut, mutta nyt alueella on huippumuotia ja pintaklubeja. Chinatownin kaupoissa puolestaan pirattivaara on ilmeinen, mutta kadut pursuavat tunnelmaa.

Aiemmin niin vaaralliseen Harlemiinkin on noussut hyviä kauppoja ja ravintoloita. 1900-luvun alkuvuosikymmeninä Harlemissa asui paljon suomalaisiakin ja vielä 1980-luvulla Harlemin liepeillä kitkutti iäkkään suomalaisnaisen pitämä “Little Finland”-baari mustien asiakkaiden varassa.

Greenwich Villagesta löytyy paljon hyviä levykauppoja, baareja ja pikkuravintoloita vaikka alue onkin juppiutunut sitten 1960- ja 1970-lukujen hippiaikojen. Alueen helmiä on baari Cafe Wha? MacDougal Streetillä – keskiviikkoisin ja sunnuntaisin baarissa soittaa house band.

Ylös 102. kerrokseen

Käynti Empire State Buildingin 102. kerroksessa kannattaa vaikka jonottamiseen voikin mennä oma aikansa. Näkymät ovat unohtumattomia joka suuntaan. Vapaudenpatsas kuuluu pikaturistinkin must-sarjaan. Kun häly ärsyttää, on kävelylenkki valtavassa Central Parkissa paikallaan. Yöllä puiston voi jättää väliinkin turvallisuussyistä.

Huipputaidetta ja maailman herkkuja

New York taideTaiteen ystäville uusi modernin taiteen museo MoMa on hengästyttävä kokemus, johon yksi päivä ei oikein tahdo riittää. Central Parkin laidalla sijaitseva Guggenheim-museo on kohtuullisen kokoinen ja arkkitehtoonisestikin näkemisen väärtti.

New Yorkissa pikkunälkä taittuu kadunkulmakioskien pretzl-rinkeleillä ja ravintoloista löytyy koko maailman keittiökirjo. Kokeile esimerkiksi kuubalaisen ja dominikaanisen keittiön herkkuja Cafe con Lechessa 60. kadun ja Amsterdam Avenuen kulmassa. Texmexruoan ja burgereiden ystävien taivas on Rodeo Bar & Grill 27. kadun ja 3. avenuen kulmassa – ja hintataso on kuluttajaystävällinen. Jos vyönreikiä on vielä jäljellä, löytyvät kaikki mahdolliset ja mahdottomat amerikkalaiset makeiset Dylans Candy Barista 3. avenuen ja 60. kadun kulmasta. Maista vaikka saltwater toffeeta – ja olet myyty!

Päiväretkelle Brooklyniin

Moni turisti hyörii itsensä näännyksiin Manhattanilla, mutta esimerkiksi Brooklyn on päiväretken väärtti. Brooklynin museossa ei ole jonoja vaikka paikan anti ulottuu muinaisen Egyptin patsaista Cesannen maalauksiin. Heights Cafe Montaguen ja Hicks Streetin tuntumassa on suositeltava brunssipaikka. Kotitekoiset ranskalaiset perunat ja pannukakut ovat herkullisia. Peter Luger Steakhouse on hemmotellut osoitteessa 178 Broadway/Driggs Avenue pihvien ystäviä vuodesta 1887 lähtien. Upein näköala Manhattanille aukeaa Brooklyn Heightsista. Maisemakävely on ilmaista, mutta Brooklyn Heightsin taloihin suomalainen lottovoitto on pikkuraha.

Samankaltaiset artikkelit