Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä - Satavarma suomalainen

Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä

Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo

Lauhkeasta meri-ilmastosta nauttiva Alankomaiden pääkaupunki Amsterdam tunnetaan parhaiten kanaaleistaan ja silloistaan, museoistaan, vapaamielisyydestään, tulppaaneistaan sekä polkupyöräilystä. Tekemistä ja katsomista kaupungissa riittääkin vuorokauden ympäri, eritoten kuningattaren päivänä huhtikuun lopulla, jolloin koko kaupunki juhlii oranssiin pukeutuneena illasta aamuun.

Kanaalit hallitsevat kaupunkikuvaa

Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä - Satavarma suomalainen
Singel kanaali, Munttoren torni ja Amsterdamin keskustaa

Amsterdamin kuuluisat kanaalit kiertävät ympäri kaupunkia kuin Venetsiassa konsanaan ja idyllinen kanavaristeily onkin paras tapa tutustua tähän kauniiseen kulttuurikaupunkiin. Vaihtoehtoja vetten päällä etenemiselle on aina vajaan tunnin mittaisesta, monella eri kielellä opastetusta nähtävyysristeilystä romanttiseen illallisristeilyyn, jolloin pöytäkynttilät ja kanaalien valaistut sillat luovat oman tunnelmansa pimenevään iltaan. Risteily hyvän viinin ja juustojen kera on perinteinen iltaristeilyn menu, mutta myös maukkaasta, uunituoreesta pizzasta on mahdollisuus nauttia kanaviin tutustumisen ohessa palkitulla Pizzaristeilyllä.

Tuotoksia siveltimillä väripaletilta

Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä - Satavarma suomalainen
Amsterdam on asukasluvultaan Hollannin suurin kaupunki

Vaikka Amsterdamin kanavaverkosto on pituudeltaan reilut sata kilometriä, on kaupunki silti suhteellisen pieni. Koostaan huolimatta Amsterdam on merkittävien museoiden ja taiteen tyyssija. Vuonna 1808 kaupunkiin muuttanut valtionmuseo Rijksmuseum on yksi kuuluisimpia museoita Euroopassa, sen kokoelman arvo lasketaan miljardeissa euroissa eikä ihme, sillä muun muassa useita Rembrandtin töitä sisältävä kansallismuseo esittelee monia hollantilaisia kultaisen kauden mestareita. Suosittu, koko perheelle soveltuva Van Gogh Museum keskittyy luonnollisesti Van Goghin tuotantoon, mestariteosten joukosta löytyvät esimerkiksi Öinen katukahvila sekä Vaasi kahdellatoista auringonkukalla. Edellisten lisäksi Amsterdamin taidemaailmassa on esillä Picassoa ja Chagallia Stedelijk museossa, josta löytyy noin 100 000 taideteosta.

Pyöräilykulttuurin keskus

Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä - Satavarma suomalainen
Polkupyörät parkkeerataan Amsterdamissa vaikka sillankaiteeseen

Hyvänä vaihtoehtona Amsterdamiin tutustumiseen kanaaliristeilyjen ohella tai niiden sijaan kannattaa harkita polkupyörän vuokraamista. Polkupyörävuokraamoita on kaupungissa useita ja useimmiten ajokaistan oikeassa reunassa on erikseen polkupyörille varattu pyörätie. Sulaudut kaupunkilaisten joukkoon ja pääset kätevästi museosta toiseen, kelluville kukkamarkkinoille tulppaaneja ostamaan, antiikkitavaroita nuuskimaan tai vain laittamaan pyöräsi huolettomasti parkkiin hienostuneen kahvilan eteen. Mikäli itse ei halua polkea, mutta arvostaa saasteetonta vaihtoehtoa kulkuneuvona, on kaupungissa tarjolla jopa polkupyörätakseja, jotka ovat kuljettaneet paikallisia ja matkaajia Amsterdamissa jo vuodesta 2003 lähtien. Esimerkiksi WielerTaxi kuljettaa asiakkaita kahdessa vuorossa pitäen taukoa ainoastaan aamun tunteina klo 6.00-9.00, näin nämä kolmipyöräiset urbaanit riksat tarjoavat kyydin kahdelle matkalaiselle kerrallaan.

Tulppaanit tulivat Eurooppaan vuonna 1559

Amsterdam kukkii sateenkaaren väreissä - Satavarma suomalainen
Tyypillisiä taloja kanavan varrella

Keväällä huhti-toukokuussa tulppaanipellot loistavat Amsterdamin ympäristössä kaikissa sateenkaaren väreissä ja tästä sadosta pääsee nauttimaan joko kukkatiloilla vieraillen tai kaupungin kelluvilla kukkamarkkinoilla. Bloemenmarkt markkinat Singel kanaalin varrella antavat paikallisille puutarhureille mahdollisuuden myydä tuotteitaan suoraan veneistä. Alunperin Persiasta ja Turkista Eurooppaan saapuneilla sipulikasveilla on muuten oma symboliikkansa värien mukaan: keltainen kertoo iloisista ajatuksista, valkoinen viestittää anteeksiantoa, purppura edustaa kuninkaallisuutta ja punainen tulppaani tarkoittaa täydellistä rakkautta.

Matkapörssin valmiit paketit Amsterdamiin ovat täällä.

Samankaltaiset artikkelit