Dynaaminen Varsova tarjoaa citylomaa parhaimmillaan - Satavarma suomalainen

Dynaaminen Varsova tarjoaa citylomaa parhaimmillaan

Teksti: Kai Jauhiainen, kuvat: Varsovan turismitoimisto

Vajaan kahden miljoonan asukkaan Varsovaa ei voi ehkä sanoa maailman kauneimmaksi kaupungiksi, mutta kokeneenkin citymatkailijan Puolan pääkaupunki yllättää silti myönteisesti. Kulttuuritarjonta on vilkasta, vanha kaupunki hivelee silmää, uuden EU-Puolan lasi- ja teräspalatsit ovat kuin väläys Amerikkaa. Nauti vanhan ja uuden kohtaamisesta!

Varsova on Puolan sykkivä sydän

Dynaaminen Varsova tarjoaa citylomaa parhaimmillaan - Satavarma suomalainenVarsova koukuttaa varmasti. Harvassa Euroopan kaupungissa vanha ja uusi kohtaavat niin rajusti kuin Varsovassa. Puolan talouskasvun symboleina komeat liikerakennukset nousevan kohti taivasta – rakennusbuumi on ollut ja on yhä melkoinen. Vastakohtana Varsova hemmottelee vuosisataisella kahvilaperinteellä, klassisella musiikilla ja pikanteilla käytöstavoilla.

Vistulan rannalla

Varsova sijaitsee Vistula-joen rannalla. Keskiaikana Puolan pääkaupunkina oli eteläinen Krakova, mutta Varsova nappasi statuksen vuonna 1596. Toisen maailmansodan aikana natsit tuhosivat Varsovan likipitäen täydellisesti. Yli 85 prosenttia rakennuskannasta luhistui tiilikasoiksi – mukaan lukien historiallinen vanha kaupunki. Vanha kaupunki rakennettiin uudestaan – ja sitä on vaikea uskoa kun kävelee pitkin sen kauniita katuja. Kaikki on periaatteessa feikkiä, mutta samalla osoitus kaupungin sitkeydestä ja elinvoimasta.

Stalinin hammas maamerkkinä

Dynaaminen Varsova tarjoaa citylomaa parhaimmillaan - Satavarma suomalainenKaupungin keskustaa hallitsee Palac Kultury, Kulttuuripalatsi. Stalinin hampaaksi kutsuttu pilvenpiirtäjä oli Stalinin lahja kaupunkilaisille ja kellotorni on yhä kaupungin korkein rakennus. Varsovalaisissa huikea rakennus herättää ristiriitaisia tunteita. Osa haluaisi purkaakin sen painajaismaisten muistojen takia – osa säilyttää osana Puolan historiaa. Turistille torni on oiva maamerkki – jos eksyt, suuntaa kohti sitä!

Vaikka Varsova pinnallisesti kopioikin läntisiä kaupunkeja, on siellä paljon omaa. Bar mlecznyt, maitobaarit, tarjoavat ruokaa edullisesti ja taatulla tunnelmalla, Euroopan isoin markkinatori on elämys Vistulan itärannalla.

Tekemistä joka lähtöön

Varsovan nähtävyydet keskittyvät keskustaan. Trakt Krolewskin, Kuninkaallinen tie, on kunnon kävelyn väärtti. ¨Puolan kansallisooppera ja Varsovan filharmoninen orkesteri ovat tunnettuja. Taiteen ystävien kannattaa käydä Kansallismuseossa ja – Puolassa kun ollaan – Fredric Chopin Museum on kulttuurituristeille MUST.

Shoppailuun Varsova sopii hyvin ja ostoskeskuksia, centrum handlowe, on runsaasti. Hintataso on Suomea edullisempi – mutta ei paljoa.

Varsovan parasta kaakaota!

Vanha kaupunki sekä pl. Trzech Krzyzy, ul Nowy Swiat, ul. Chmielna ja Krakowskie Przedmiesscie ovat täynnä eloisia kahviloita. Varsovan paras kaakao löytyy E. Wedelistä osoitteesta Szpitalma 8.

Dynaaminen Varsova tarjoaa citylomaa parhaimmillaan - Satavarma suomalainenPrameampaa klubielämää voi kokeilla ul. Mazowieckalla.
Jos Varsovan häly ahdistaa, löytyy rauhaa Saski Gardenista, Lazienkin puistosta tai Ujazdowin puistosta. Penkeillä on hyvä viettää iltapäivän lepohetki ja kuunnella kaupungin huminaa.

Varsovassa etenkin nuoret puhuvat yleisesti englantia ja matkailijoita kohdellaan ystävällisesti. Normaali varovaisuus riittää illallakin. Pragaa pidetään epämääräisenä kaupunginosana, mutta se on citylegendaa. Jos vaikeuksia tulee, on kyse taskuvarkaista tai humalaisista. Juopuneita jalkapallofaneja kannattaa välttää. Vaan monin kerroin todennäköisempiä ovat sivistyneet juttutuokiot paikallisten kanssa kahviloissa ja baareissa. Ennen kuin huomaatkaan – Varsova taisi valloittaa!

Samankaltaiset artikkelit