Istanbul koukuttaa ja lumoaa - Satavarma suomalainen

Istanbul koukuttaa ja lumoaa

Teksti ja kuvat: Kai Jauhiainen

Istanbulilla on tarunhohtoinen maine – eikä suotta! Tuskin missään muualla itä ja länsi kohtaavat niin jyrkästi kuin Istanbulissa. Matkailijalle riittää nähtävää ja ihmeteltävää moneksi päiväksi. Jättikaupunki kutsuu omatoimisiin seikkailuihin.

Istanbul koukuttaa kokeneenkin matkailijan

Istanbul on ollut aina idän ja lännen kohtaamispaikka. Vaikutteita on tullut joka ilmansuunnasta ja elämäntavat lomittuvat toisiinsa. Samassa paikallisten naisporukassa voi nähdä niin huiveja kuin viimeisintä länsimaalaista huippumuotia. Partasuiset miehet perinteisissä asuissaan, liikemiehet ja opiskelijahipsterit väistelevät tungoksessa toisiaan. Istanbul jaksaa yllättää kokeneenkin matkailijan.

Istanbul matkakokemuksia
Sininen moskeija on ilta-auringossa lumoava näky.

Huivipäisten naisten osuus katukuvassa on kasvanut viimeisten 10-15 vuoden aikana, mutta silti Istanbul on säilynyt suvaitsevaisena ja ystävällisenä suurkaupunkina. Istanbulin päänähtävyydet Topkapin palatsi, Hagia Sofia, Sininen moskeija ja vanhat maanalaiset vesisäiliöt sijaitsevat kompaktisti Sultanahmetin alueella. Sultanahmetissa on paljon pieniä hotelleja ja kun Suuri basaarikin on muutaman kivenheiton päässä, on Sultanahmet hyvä vaihtoehto majapaikan sijainnille. Sinisen moskeijan vieressä sijaitseva Arastan basaarialue on hyvä paikka harjoitella tinkimistä.

Sultanahmetin huonona puolena ovat sen ravintolat. Niiden puitteet ovat upeat, mutta keittiöissä työn jälki on useimmiten keskinkertaista. Poikkeuksiakin on. Ahirkapi Balikcisi (Keresteci Hakki Sokak 46) Sinisen moskeijan eteläpuolella rautatiesillan takana on pieni, arvonsa tunteva, kodikas kalaravintola. Ateria kahdelle maksaa hintavasti runsaat 50 euroa, mutta palvelu on miellyttävän minimalistista ja ruoka hyvää.

Osmanlizadeler on paratiisi hyvän turkkilaisen kahvin sekä makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien ystäville.
Osmanlizadeler on paratiisi hyvän turkkilaisen kahvin sekä makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien ystäville.

Osmanlizadeler on paratiisi hyvän turkkilaisen kahvin sekä makeiden leivonnaisten ja jälkiruokien ystäville. [/caption]Kun mieli tekee turkkilaista kahvia ja ottomaanikeittiön leivonnais- ja jälkiruokaherkkuja , on vuonna 1879 perustettu Osmanlizadeler (Hudavendigar Caddesi 2A) oikea paikka Sultanahmetissa.

Itämainen kaupankäynti tiivistyy Suuressa basaarissa, jossa on tuhansia kauppoja. Tinkiminen on välttämätöntä ja aikaa ostosten tekoon kannattaa varata. Mieti ensin mitä olet enintään valmis maksamaan ja muista, että tehty tarjous on pidettävä. Vielä eksoottisempaa kaupankäyntiä löytää viereisestä Egyptiläisestä basaarista eli maustebasaarista. Kävele pitkin keskikäytävää ja vastusta hetkisen aikaa kutsuhuutoja. Kun näet mieluisan myymälän, haistele mausteita ja nauti minttuteestä. Jälleen on tinkimisen paikka. Mausteet ovat pääsääntöisesti huipputasoa ja hintataso edullinen. Flunssaan auttavat taatusti eukalyptuskiteet, jotka liuotetaan kuumaan veteen ja höyry hengitetään. Chiliä löytyy joka lähtöön. Mausteet pakataan vakuumipakkaukseen, joten kotiinkuljetus ei ole ongelma.

Näkymä vanhasta kaupungista Galata-sillalle ja Beyoglun kaupunginosaan.
Näkymä vanhasta kaupungista Galata-sillalle ja Beyoglun kaupunginosaan.
Galata-sillalla on kalastajia aamusta iltaan.
Galata-sillalla on kalastajia aamusta iltaan.

Galata-silta yhdistää Istanbulin rosoisen vanhan kaupungin ja uudemman Beyoğlun kaupunginosan. Yli kävellessä näköala kumpaankin suuntaan on mykistävä. Sillalla on kalastajia aamusta iltaan asti. Osa kalastaa omiin tarpeisiin, osa elannokseen. Kengänkiillottajien eteesi vahingossa pudottamaa kiillotusharjaa ei kannata nostaa, sillä edessä on kiillotus kiitollisuuden osoituksena. Siitä vain yllättäen vaaditaan kymmentä euroa. Vaatimuksesta selviät muutamalla hilulla ja on hyvä muistaa, että köyhyys pakottaa yrittämään kaikkensa.

Beyoğlu on modernia, trendikkäämpää Istanbulia. Viehättävä Yuksel Kaldirim Caddesi kiemurtelee Galata-sillalta mäkeä ylös kohti Galata-tornia. Kaupoista löytyy viimeisimpiä muotihärpäkkeitä. Vielä länsimaisemmaksi tunnelmat muuttuvat pitkällä Istiklal Caddesi-kävelykadulla. Se on varakkaampien istanbulilaisten perinteinen olohuone ja kauppavalikoimassa ovat edustettuina kaikki muotiketjut. Täällä ei tingitä.

Istanbulin tuhansien kebabravintoiden joukossa Keskin Kebap (Istiklal Caddesi 263) on varmasti kärkipäässä. Alakerta on vaatimaton, mutta toisessa ja kolmannessa kerroksessa on tilaa. Palvelu on erinomaista.

Istanbul Modern on huipputason modernin taiteen museo.
Istanbul Modern on huipputason modernin taiteen museo.

Kulttuurin ystäville Beyoğlu on ehdoton must jo vanhaan satamamakasiiniin vuonna 2005 avatun Istanbul Modernin ansiosta. Modernin taiteen museossa on niin turkkilaista modernia taidetta kuin kansainvälisiäkin vieraita. Makasiinin uusiokäyttö on toteutettu erinomaisesti ja taiteen taso on huippuluokkaa.

Kävelymatkat Istanbulin keskustassa ovat kohtuullisia. Sultanahmetista Istiklal Caddesille tai Istanbul Moderniin kuluu hitaalla vauhdilla vajaa tunti. Kesähelteellä tosin kannattaa varata mukaan runsaasti vettä.

Istanbulin hektinen kuhina vie energiaa, joten jos aikaa on, virkistää päivä läheisillä Prinssisaarilla kummasti. Raikkaampaa ilmaa ja huikeita maisemia on tarjolla myös Bosporinsalmen ja Kultaisen Sarven risteilyillä. Aasian puolella Üsküdarissa on vähänlaisesti nähtävää, mutta naapurikaupunginosa Kadikoyn ruokamarkkinat ovat lumoavia.

Myös Matkapörssi tarjoaa pakettimatkoja Istanbuliin. Voit etsiä matkoja täältä.

Samankaltaiset artikkelit