Barcelona kutkuttaa makuhermoja
Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo
Katalonian pääkaupunki Espanjassa tarjoaa juhlaa kaikille aisteille, Barcelona on iloinen ja intohimoinen fiestan, tapaksien sekä Gaudin värittämä kaupunki. Paras paikka aloittaa tämän paikallisten kreivikaupungiksi (Ciutat Comtal) nimeämän miljoonakaupungin aistiminen on maailmankuulu Barcelonan pääkatu eli vilkas La Rambla.
Hyvältä näyttää: Las Ramblas y Les Rambles
Reilun kilometrin mittainen, useasta peräkkäisestä Rambla nimisestä kadusta koostuva bulevardi saa alkunsa Placa de Catalunya keskusaukiolta ja päätyy merenrannalle vanhaan, täysin entisöityyn Port Vell satamaan. Eritoten lämpiminä kesäkuukausina pääsiäisestä syyskuun loppuun kävelyretki tällä tunnettujen rakennusten reunustamalla kadulla esittelee muun muassa taiteilijoita, ravintoloita, ihmispatsaita, katukauppiaita, ennustajia, käsitöitä, kukkakioskeja ja lehtikojuja sekä kahviloita, joissa voi maksaa ilomielin ylihintaa lasillisesta limonadia tai tuopillisesta olutta – eloisa katukuva on sen arvoinen.
Miltä Barcelona kuulostaa?
Elävän musiikin tapahtumien (Razzmatazz, Bikini) lisäksi Barcelonasta löytyy mainioita konserttihalleja, kuten vuonna 1847 avattu, kultauksen ja punaisten mattojen Gran Teatre del Liceu oopperatalo La Ramblasin varrella. Unescon maailmanperintöluettelosta löytyvä katalonialainen musiikkipalatsi Palau de la Musica Catalana on vuonna 1908 valmistunut, erikoisen kaunis art nouveau tyyliin rakennettu konserttitalo El Bornan alueella ja se kuuluu ehdottomasti Barcelonan hienoimpien arkkitehtonisten taidonnäytteiden joukkoon. Poikkeuksellisen runsaasti muun muassa veistoksin koristeltu rakennus on tunnettu luonnonvalolla valaistusta konserttisalistaan, jonne päivänvalo siivilöityy lasimosaiikista tehdyn kattokupolin lävitse. Alkuperäisen konserttitalon on suunnitellut arkkitehti Lluis Domenech i Montaner ja vuosina 1982-1989 rakennusta laajennettiin modernisti arkkitehtien Oscar Tusquets sekä Carles Diaz johdolla.
Outoja tuntemuksia puistossa
Yksi maailman ja ehdottomasti Barcelonan erikoisimmista puistoista on luonnollisesti Gaudin suunnittelema Güellin puisto, joka sijaitsee korkealla kukkulalla Gracian kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä ydinkeskustasta. Taianomaisen tuntuista puistoa ympäröi kivimuuri, jossa on seitsemän sisäänkäyntiä ja kuin saduissa konsanaan kiivetään ylös kiemurakaiteisia portaita pitkin lohikäärmeen ohi, käydään sadan vinon pylvään salissa ja pienessä Casa-Museu Gaudissa, lännessä on suuri risti ja ylätasanteelta avautuu näköala yli koko Barcelonan aina merelle saakka. Barcelonassa on Güellin puiston lisäksi lukuisia muita viehättäviä puistoalueita, joista merkittävimpiä ovat yksi kaupungin kauneimmista puistoista eläintarhoineen eli Barcelonan keskuspuisto Parc de la Ciutadella, labyrinttipuisto Parc del Laberint Hortan kaupunginosassa sekä Montjuicin puistoalueet itärinteen kaktuspuistoineen.
Ilmassa leijailee suklaantuoksua
Barcelonassa on toinen toistaan vastustamattomampia pieniä suklaapuoteja, joissa aisteja hemmotellaan monin eri tavoin. Hienostuneen suklaan ja kauniin paketoinnin Escriba tai karamelliartesaanit Papabubblen karkkikaupassa ovat vain jäävuoren huippuja tässä herkkusuiden keitaassa. Aitojen suklaamestareiden kaupungista löytyy myös Museu de la Xocolata suklaamuseo, joka sijaitsee vanhassa Sant Agusti luostarissa ja tarjoaa kahdeksalla eri osastollaan muun muassa matkan kaakaoteoksien maailmaan sekä kilokaupalla informaatiota suklaasta ja sen historiasta.
Makunystyröitä hellimään
Ruokahalua Barcelonassa voi herätellä muun muassa Boqueran markkinoilla, joilla on mahdollisuus tutustua kauden mukaan vaihtuviin äiti maan tarjoamiin aineksiin. Katalonian keittiö on yksi Välimeren seudun parhaimmista ja se tunnetaan myös nimellä “Mar y muntanya” eli meri ja vuoret. Oliiviöljystä, tuoreista vihanneksista, kaloista ja äyriäisistä kokataan herkullisia annoksia, jotka kaipaavat lisukkeeksi ainoastaan samppanjamenetelmällä valmistettua Katalonian omaa Cava kuohuviiniä. Eloisaan ja raikkaan makuiseen, kuplivaan juomaan käytetään kolmea eri rypälelajiketta – valmistuksen salaisuus onkin juuri rypälelajikkeiden onnistunut sekoitus.
Kuudennen aistin kunniaksi
Yliaisteille on Barcelonassa tarjolla runsaasti hengenravintoa, kaupunki pursuaa upeita kirkkoja ja katedraaleja, kuten Santa Maria del Marin komea kirkkorakennus ja Barcelonan goottilainen La Seu katedraali. Kaupungin tunnetuin maamerkki on omaperäisen Gaudin 1800-luvun lopulla suunnittelema roomalais-katolinen Sagrada Familia temppeli Eixamplen kaupunginosassa. Vaikka basilikan arvon vuonna 2010 saaneen, tällä hetkellä kahdeksan tornisen kirkon rakennustöitä on tehty jo pitkälti toista sataa vuotta, on temppeli yhä rakenteilla ja sen erittäin optimistinen arvioitu valmistumisvuosi on 2026. Katalonialainen arkkitehti Antoni Gaudi itse on haudattu kirkon kryptaan, hän pyhitti kirkon suunnitteluun 40 vuotta ja eli elämänsä neljätoista loppuvuotta erakkona omassa, jatkuvasti suuremmaksi sekä monimutkaisemmaksi muuttuneessa projektissaan.
Barcelonaan on erinomaiset lentoyhteydet Helsingistä.
Katso Matkapörssin tarjoukset tästä.