Berliinin uudet sävelet
Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo
Luonnonkaunis Berliini puutarhoineen ja puistoineen rakentaa uusia ja uusii vanhoja rakennuksia historiallista tahtia. Kirkot, katedraalit ja museot palautuvat hiljalleen entisaikojen loistokkuuden tasolle ja Berliini on vähitellen muuttumassa mielenkiintoiseksi, kokonaiseksi kaupungiksi, jonka maine Saksan pääkaupunkina kaikuu yli Euroopan.
Kaunista kuultavaa kuorojen kaupungissa
Klassista kulttuuritarjontaa kaipaavalle Berliinissä on runsaasti monivivahteisia orkestereita ja kuoroja: sinfoniaorkestereita on seitsemän, kamariorkestereita viisitoista ja kuoroja noin 850. Esimerkiksi Berliinin filharmonikot koostuvat maailman arvostetuimmista soittajista ja vuonna 2002 virkaan astuneen kapellimestari Sir Simon Rattlen johdolla orkesteri esiintyy maailmankiertueiden lomassa omassa Hans Scharoun suunnittelemassa Berliinin filharmonia konserttitalossaan. Vuosina 1960-1963 rakennettu filharmonikkojen kotisali sijaitsee Tiergartenin kaupunginosassa lähellä entisen Berliinin muurin paikkaa.
Teknoa ja livekeikkoja aamunsarastukseen saakka
Oopperatalojen ja konserttilavojen lisäksi kaupungissa on lukuisia trendikkäitä klubeja ja muita edistyksellisiä elävän musiikin esityksiä tarjoavia paikkoja. Energinen yöelämä on Berliinissä yksi Euroopan monipuolisimmista aina olutbaareista teknoklubeihin ja punkpaikoista lattarien tahditukseen. Klubikierroksen voi aloittaa puolen yön aikoihin esimerkiksi Mitten alueelta Hackescher Markt aukion lähettyviltä, jossa suosittuja klubeja ovat muun muassa Cookies, Weekend, White Trash Fast Food, Ashpalt, Picknick ja Trust tai itäisen Berliinin Prenzlauer Bergin kaupunginosasta, jolle on kehittynyt ensimmäisten joukossa legendaarinen maine metropolin aamuyön elämän ja juhlimisen keskuksena. Itäpuolen Friedrichshain on kolmas nykyajan klubbaajalle sointuva alue. Kahdessa kerroksessa toimiva Watergate, kokoelma kanavarannan hökkeleitä eli Club Der Visionaere ja Vattenfallin lämpövoimalan yhteydessä sijaitseva Tresor ovat vain muutamia vaihtoehtoja tanssilattian kuluttamiseen Berliinin vilkkaassa skenaariossa.
Preussin kuninkaan puheenvuoro
Yksi Berliinin tunnetuimmista ja suosituimmista nähtävyyksistä sekä harvoista sodan aikana pommituksista selvinneistä maamerkeistä on Brandenburgin portti, joka sijaitsee kaupungin historiallisessa keskustassa Pariser Platz aukiolla. Kuningas Fredrik Vilhelm II:n määräyksestä kaikki kaupungin portit oli uusittava ja tämän 65,5 metriä leveän, 26 metriä korkean portin rakentaminen aloitettiin vuonna 1788 kahden vaatimattoman vartiotuvan tilalle. Portin riemuvoiton symboli eli nelivaljakkoveistos piipahti Ranskassa Napoleonin käskystä vuonna 1806, mutta palasi Louvresta jälleen paikoilleen Berliiniin seitsemän vuotta myöhemmin Napoleonin kukistuttua. Brandenburgin portilta alkaa myös lehmuksien reunustama, entisen Itä-Saksan paraatikatu Unter den Linden, jonka varrella sijaitsevat ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi Humboldt yliopisto, Deutsche Guggenheim museo, Bebelplatz aukio ja Deutches Historisches Museum museo.
Näköradion sähköistä viestintää
Ehkä kaikkein kuuluisin rakennus Berliinissä on vuonna 1969 valmistunut Fernsehturm televisiotorni, joka on Euroopan neljänneksi korkein rakennus. Hissi kuljettaa noin 40 sekunnissa näköalatasanteelle parinsadan metrin korkeuteen, josta avautuvat upeat maisemat 360 astetta jokaiseen kaupungin horisonttiin, jopa 42 kilometrin päähän. Näkoalatasanteen yläpuolella on myös coctailbaari sekä täyden kierroksen 30 minuutissa kiertävä ravintola, joka tarjoaa varmasti kaupungin parhaimmat näkymät. Lippuja tähän suosikkikohteeseen on mahdollista tilata etukäteen netistä ja myös VIP liput tiettyyn päivään ja kellonaikaan ovat mahdollisia.
Soraääniä harmaasta menneisyydestä
Brandenburgin portin lähellä sijaitseva, vuonna 2004 valmistunut Holokaustin muistomerkki on vaikuttavaa katsottavaa. Tämä juutalaisten muistomonumentti on asetettu 19 000 neliömetrin eli neljän jalkapallokentän suuruiselle, pinnaltaan aaltoilevalle alueelle ja koostuu 2711 suuresta kivipaadesta. Peter Eisenmanin suunnittelema labyrintti on jatkuvasti kiivasta keskustelua kaupungissa herättävä puheenaihe. Checkpoint Charlie on toinen kylmän sodan symboli, joka aikoinaan oli kuuluisa rajanylityspaikka idän ja lännen välillä. Nykyään paikalla on muistomerkkinä kopio entisestä vartijankopista sekä rajanylityskyltti ja tämän tunnetun nähtävyyden vieressä sijaitsee Berliinin jaosta kertova Haus am Checkpoint Charlie museo.
Maailmanmusiikkia keittiössä
Kaikki Berliinin äänet yhdistyvät erilaisten ruokien ja ravintoloiden harmoniaan, tarjonta kaupungissa on valtava. Perinteiset saksalaiset perusruoat ovat saaneet seurakseen muun muassa turkkilaisten pyörittämät kebabravintolat, marokkolaisen keittiön annokset, lukuisat aasialaiset ravintolat sekä eurooppalaiset fuusioruoat. Nakkikioskeja unohtamatta Berliini onkin noussut jälleen kansainväliseen maineeseen suurten metropolien joukkoon tarjoten jokaiselle jotakin aina shoppailusta nähtävyyksiin.