Seychellien satumaiset aarteet
Teksti: Anna Maria Pajarinen / Energiakeskus Indigo
Seychellien trooppiset saaret ovat idyllinen matkakohde eritoten upeiden valkohiekkaisten rantojen ja safiirinsinisenä kimmeltävän meren ansiosta, nämä graniitti- ja korallisaaret löytyvät 455 neliökilometrin alueelle ripoteltuina läntiseltä Intian valtamereltä. Legendaarisen kauneuden 115 keidasta levittäytyvät keskimäärin 1300 kilometrin päässä Afrikan rannikolta, 4-10 astetta etelään auringontasaajalta ja asutut sisemmät saaret sekä lähes koskemattomat ulommat saaret muodostavatkin rantaparatiisin parhaimmillaan.
Merirosvoaarteen lumoissa
Merirosvot pitivät näitä kuvankauniita saaria hallussaan ja tukikohtanaan aina 1700-luvulle saakka, kunnes britit ja ranskalaiset onnistuivat karkottamaan heidät. Kuuluisan merirosvopäällikön Oliver de Vasseurin eli Le Busen tarumainen kullasta ja timanteista koostuva ryöstösaalis vuodelta 1721 on kuitenkin edelleen kateissa. Huhun mukaan tämä tunnettu ranskalainen merirosvo piirsi kartan aarteestaan ennen kuin joutui hirtetyksi – puolet portugalilaisen fregatin arvokkaasta lastista voikin antaa aihetta matkata siis etsintäretkelle Seychelleille.
Luonnonhistoriaa maalla ja merellä
Yleensä ensimmäinen mieleen ilmaantuva kuva näistä saarista on kuitenkin palmujen reunustama hiekkaranta, mutta koko saariryhmä on kuin elävä luonnon- historiallinen museo. Valtion luonnon- suojeluohjelma kansallispuistoineen ja luonnonsuojelualueineen pyrkii turvaamaan saarten koskematonta luontoa sekä Seychellien luonnon tunnetuinta piirrettä eli suurta joukkoa kotoperäisiä eläin- ja kasvilajeja muun muassa massaturismilta. Meressä sukeltaessa törmääkin helposti kilpikonniin ja muihin harvinaisiin mereneläviin sekä trooppisiin kaloihin, maalla on taasen runsaasti vaellusreittejä ja luontopolkuja omille pienille patikkamatkoille.
Kreolilaisen keittiön herkkuja
Eri kansallisuuksien kulttuuriperinteet ovat muokanneet Seychellit myös makuaistimusten paratiisiksi. Kreolikeittiössä yhdistyvät ranskalaiset vivahteet, intialainen eksotiikka ja Kiinan sekä Afrikan pikantit maut. Rantaravintolat tarjoavat upeiden maisemien lisäksi nälkäisille matkailijoille muun muassa paikallisia suosikkeja eli grillattua kalaa tai mustekalaa yhdessä chilin, inkiväärin ja valkosipulin kanssa. Myös erilaiset curryt hedelmien ja lempeän kookosmaidon kanssa ovat riisilisäkkeineen saarten mainiota ruokatarjontaa omimmillaan.
Aamiaispöydästä saattaa löytyä tuoreita mangoja, banaaneja tai kookoksia sekä todella makoisia paikallisia hedelmiä, kuten jakkihedelmää, karambolaa ja sapotea. Saarilta löytyy myös maailman suurin siemen, joka on seychellienpalmun eli coco-de-merin hämmentävän muotoinen rakkauden pähkinä. Tästä ainutlaatuisesta, 15-30 kg painavasta hedelmästä valmistetaan myös paikallista likööriä – Coco D’Amour kuljettaa saarten maun matkamuistona kotiin saakka.
Tutkimusretkiä eri saarilla
Seychelleihin tutustumista ei kannata jättää ainoastaan Mahe pääsaaren varaan vaan suositeltavaa on vierailla myös muun muassa saariryhmän toiseksi suurimmalla saarella Praslinilla sekä kolmanneksi suurimmalla saarella La Diguella. Matkat saarilta toisille taittuvat kätevästi vesiteitse esimerkiksi ohjatuilla risteilyillä, pienkoneilla lentäen tai helikopterikuljetuksilla. Vasta, kun on nähnyt Praslinin vaniljaviljelmät ja La Diquen henkeäsalpaavat, valkeat hiekkarannat voi sanoa nähneensä satumaiset Seychellit.